Jeugd onderzoekt Friese sloten tijdens IVN Slootjesdagen

LEEUWARDEN Hoe goed is de waterkwaliteit van de slootjes in Friesland? Op tenminste zes verschillende locaties in de provincie gaan kinderen komend weekend tijdens de IVN Slootjesdagen aan de slag om dit vast te stellen.

IVN-Natuurgidsen staan van 11 tot en met 13 juni klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten om met kinderen van vier tot en met twaalf jaar en hun (groot)ouders waterdiertjes te vangen en waterproefjes te doen. Kinderen leren van alles over het leven in de sloot en doen tegelijkertijd mee met een belangrijk citizen science project. Aan de hand van alle data kunnen wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) namelijk de waterkwaliteit beoordelen. Friesland scoorde bij de vorige metingen in 2019 een 6,1, gelijk aan het landelijke gemiddelde.

Waterbewustzijn vergroten 

IVN Natuureducatie wil met de Slootjesdagen het waterbewustzijn vergroten. ,,De aanwezige waterdiertjes en plantjes geven aan hoe gezond een sloot is", licht Sophia van Dam van IVN toe. ,,Helder water met ondergedoken waterplanten en veel verschillende waterdiertjes zorgt voor een goede biodiversiteit. Mooie insecten, zoals libellen, zijn afhankelijk van water omdat hun larven daarin leven. Maar helaas laat de kwaliteit van veel van de 330.000 kilometer sloot, die Nederland telt, vaak te wensen over.”

Op slootjesonderzoek in Camminghaburen

Ook IVN-afdeling Leeuwarden doet dit jaar weer mee met de Slootjesdagen. Drijvende kracht achter deze activiteit, vrijwilliger Lysbet Hoekstra vertelt: ,,Ieder jaar organiseren we in juni samen met Natuurmuseum Fryslân de 'Soorten & Slootjesdag' in het Leeuwarderbos. IVN verzorgt dan de slootjesdag-activiteit en het Natuurmuseum diverse excursies over bijvoorbeeld vlinders, spinnen of eetbare wilde planten. Dat is ieder jaar een feestje. Al die blije en verwonderde gezichten als ze weer een gek diertje van de zoekkaart gevonden hebben. En echt niet alleen van de kinderen hoor, (groot)ouders zijn minstens net zo fanatiek. Zo’n groot evenement organiseren kan nog niet, maar we wilden wel iets doen. Daarom geven we deze week op een paar scholen in Leeuwarden een slootles (IVN) en een bomenles (Natuurmuseum). En er is komend weekend toch een slootjesdag in de wijk Camminghaburen: voor de wijk, in de wijk en door de wijk. En daar hebben mensen zin in: binnen een paar dagen waren alle plekken gereserveerd."

Watermijten, bootsmannetjes en ruggenzwemmer

In 2019 was de laatste editie van de IVN Slootjesdagen. Toen werden in Friesland vooral watermijten, bootsmannetjes en ruggenzwemmers geteld. Vorig jaar gingen de IVN Slootjesdagen als gevolg van de coronapandemie niet door. Voor het wetenschappelijk onderzoek is deze zevende editie daarom extra belangrijk. Ook omdat de waterkwaliteit van de onderzochte Nederlandse slootjes van 2018 naar 2019 daalde van een 6,9 naar een 6,1.