Indrukwekkende foto's vertellen levensverhaal

LEEUWARDEN De indrukwekkende foto-expositie ‘Noorderbreedte viert de vrijheid’ is onlangs in woonzorgcentrum Abbingahiem geopend. De expositie laat 44 bijzondere portretten zien van bewoners, die hun dierbaarste herinneringen delen aan de bevrijding van 76 jaar geleden.

Mooie herinneringen, maar ook hartverscheurende momenten, die diepe sporen hebben nagelaten in hun leven. Verhalen die Noorderbreedte heeft gebundeld in het gelijknamige boek ‘Noorderbreedte viert de vrijheid’.

De expositie werd officieel geopend door regiomanager Bram Terpstra en de bewoners die op de foto's staan, in het bijzijn van een aantal naasten. ‘Noorderbreedte viert de vrijheid’ is in Abbingahiem te zien tot en met 17 juni. Daarna vervolgt de foto-expositie de rondreis langs de overige locaties van Noorderbreedte in Fryslân. 

Fotograaf Menno de Boer ging de afgelopen anderhalf jaar op pad om bewoners en hun dierbare voorwerpen te portretteren. Zorgmedewerkers legden - af en toe samen met kinderen en kleinkinderen - de meest bijzondere verhalen vast op papier. Het resultaat is een indrukwekkend boek, waarin verhalen en foto’s elkaar afwisselen.

Reizende expositie
Om iedereen de gelegenheid te geven deze bijzondere portretten en verhalen te zien, zal de foto-expositie een jaar lang langs bijna alle Noorderbreedte-locaties reizen, om vervolgens rond 5 mei 2022 te eindigen in de Blokhuispoort in Leeuwarden. De locaties en data zijn te vinden op www.noorderbreedteviertdevrijheid.nl.

Bijzonder boek
Het boek ‘Noorderbreedte viert de vrijheid’ is verkrijgbaar op alle locaties van Noorderbreedte. Daarnaast is het boek ook verkrijgbaar op www.noorderbreedteviertdevrijheid.nl en in de winkel en de webshop van het Fries Verzetsmuseum. De opbrengsten van het boek gaan naar het Fries Verzetsmuseum, dat als doel heeft om dit soort bijzondere oorlogsverhalen niet verloren te laten gaan.

Over Noorderbreedte
Noorderbreedte biedt voornamelijk zorg aan ouderen in Fryslân binnen vijftien locaties en een revalidatiecentrum. Noorderbreedte is gespecialiseerd in dementie, Huntington, Gerontopsychiatrie, Korsakov en Niet-Aanboren Hersenletsel. Bij Noorderbreedte werken ruim 2.800 medewerkers en ruim 1.500 vrijwilligers aan de waardevolle dag voor de cliënten.