Kampioen SC Cambuur zuinigjes langs nummer laatst

DORDRECHT - SC Cambuur heeft vrijdagavond de 28ste overwinning van het huidige topseizoen weten te pakken. In het Riwal Hoogwerkers Stadion, aan De Krommedijk, waren de Leeuwarders met 0-1 te sterk voor laagvlieger FC Dordrecht.

De geel-blauwen versloegen de Schapenkoppen eerder dit seizoen in het Cambuurstadion nog ruim. Op 11 oktober 2020 stapten de manschappen van trainer Henk de Jong met een 5-0 zege van het veld.

Wedstrijdverloop

SC Cambuur nam - zoals verwacht - meteen het initiatief. Het leidde gauw tot meerdere kansen, maar net zo vaak stond het vizier niet op scherp. In de 21ste minuut vloerde Özgür Aktas Giovanni Korte in de '16' van Dordrecht. Arbiter Stan Teuben wees resoluut naar de stip. Robert Mühen faalde niet vanaf elf meter: 0-1. Het was alweer de 36ste treffer (twaalfde rake penalty) van de topschutter. In de 25ste minuut had het, uit een spaarzame aanval van de thuislcub, gelijk kunnen zijn. Nelson Amadin schoof de bal voor open goal echter opzichtig voorlangs. Vervolgens behielden de Leeuwarders duidelijk het betere van het spel, en waren er legio kansen om de marge te verdubbelen. De schoten en kopballen van de geel-blauwen waren steeds of te slap of onnauwkeurig. In de extra tijd van de eerste helft ontbrak het de thuisclub aan een het nodige geluk - en hadden de Leeuwarders dat dus wél - toen een doelpoging rakelings voorlangs vloog. 

Zonder wijzigingen werd aan de tweede helft begonnen.

De Dordtenaren gaven de Leeuwarders een waarschuwing in de 56ste minuut, toen de bal uit een vrije trap tegen de touwen werd gekopt. Doelman Pieter Bos kwam met de schrik vrij omdat de vlag omhoog was wegens nipt buitenspel. Kort daarop leek Mühren te scoren. Keeper Max van Herk was al verslagen, maar Hobbel haalde de bal van de doellijn. Voorts noteerden de geel-blauwen meer dan een handvol mogelijkheden, waaronder een schot tegen de paal, werd er een bal door een verdediger van de thuisclub van de lijn gehaald, en faalde Oratmangoen oog in oog met keeper Van Herk. In de 84ste minuut moest doelman Pieter Bos aan het werk, en dat deed hij voortreffelijk. Met een fraaie safe weerhield hij Bannis van scoren. Zo zegevierde Cambuur nipt maar viel, gelet op het totaalbeeld van de wedstrijd, weinig op de overwinning af te dingen. 

Opstelling SC Cambuur

Bos, Schmidt, Kramer, Schouten, Bangura ('77 Sambissa), Breij ('77 Ladan), Paulissen ('51 Hoedemakers), Maulun ('68 Oratmangoen), Doodeman, Mühren, Korte ('68 Kallon)

Karakteristieken

Uitslag: 0-1 (0-1)

Scoreverloop: 0-1 Mühren ('21/pen.)

Scheidsrechter Stan Teuben gaf geel aan Jansen, Baggerman (FC Dordrecht) en Paulissen, Kallon (SC Cambuur).

Aantal toeschouwers: 0

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut