Dieseldief uit Zaltbommel kan de rechtbank in Leeuwarden niet vinden, dus gaat zaak zonder hem door

Een 37-jarige dieseldief uit Zaltbommel had maandag nogal wat moeite om de rechtbank in Leeuwarden te vinden. De man had zijn advocaat geappt dat hij per trein op weg was naar Leeuwarden. Hij had vertraging en zou wat later komen. Maar hij kwam niet.

De politierechter toonde zich zeer coulant en stelde de zaak een paar uur uit, maar de man liet zijn gezicht niet zien. Zijn advocaat had voor de zekerheid nog het ziekenhuis en de politie gebeld, maar zijn cliënt leek van de aardbodem verdwenen. Op telefoontjes reageerde de man niet. De rechtszaak ging uiteindelijk toch door, zonder de verdachte.

Die werd bij verstek veroordeeld voor de diefstal van 550 liter diesel uit een vrachtwagen van een transportbedrijf in Heerenveen, in de nacht van 24 juli vorig jaar. Die diefstal had de man ook bekend nadat hij door de politie was aangehouden. Een tweede diefstal diezelfde nacht ontkende hij.

Bij een ander bedrijf zou nog eens 600 liter zijn gestolen. Daarover had de verdachte verklaard dat er wel een poging was gedaan, maar dat de tank leeg zou zijn geweest. Zijn verklaring leek te kloppen: toen de politie de man staande hield, werd in een tank achter in de auto 550 liter diesel aangetroffen.

De rechter veroordeelde de man voor de ene dieseldiefstal tot een werkstraf van 20 uur en een celstraf van 16 dagen waarvan 14 dagen voorwaardelijk. Het onvoorwaardelijke deel van de straf heeft de verdachte al in voorarrest uitgezeten. Hij moet aan het transportbedrijf een schadevergoeding van 1223 euro betalen voor de gestolen diesel.