Coronasteun Leeuwarden: van het muziekkorps tot 'cultuurmakers'

De gemeente Leeuwarden heeft twee nieuwe coronasteunregelingen opgezet. Ze zijn bedoeld voor professionele ‘cultuurmakers’ en amateurkunstverenigingen.

De hulp is bedoeld om om geleden schade te verlichten, maar ook als ‘perspectief voor het culturele programma van dit jaar en voor de toekomst’, aldus burgemeester en wethouders. Het maakt deel uit van een groter steunpakket. Hierbij verdeelt de gemeente gelden van de rijksoverheid.

De ene regeling helpt professionele cultuurmakers die dit jaar een project willen starten. Zij maken kans op maximaal 5000 euro per aanvraag.

De andere steun richt zich op ‘lokale organisaties voor amateurkunst zonder winstoogmerk’, bijvoorbeeld muziekverenigingen. Als zij grote problemen hebben opgelopen door de coronamaatregelen, kunnen zij tot maximaal 5000 euro steun aanvragen.

Het beeld in de cultuurwereld is zeer gevarieerd, zegt wethouder Hein Kuiken. Sommige clubs zitten er nog warmpjes bij, andere organisaties dreigen ten onder te gaan doordat er vanwege corona geen inkomsten meer binnenkwamen.

Binnenkort verdeelt de gemeente nog meer cultuursteungeld. Er bestaan meer soortgelijke hulpregelingen, bijvoorbeeld voor bedrijven, sportclubs en maatschappelijke organisaties.