Iepenloftspul Maistiid gestart met traditionele kick-off

RYPTSJERK Het gaat er - na een jaar uitstel - nu toch écht van komen. Een speciaal aangelegd maisveld net buiten Ryptsjerk vormt in september van dit jaar het decor voor Maistiid, het nieuwe locatieproject van WIG Producties. De première is op 3 september. Daarna volgen voorstellingen op 4, 8, 10, 11, 15, 17 en 18 september.

In een wereld van metershoog maïs wordt het publiek meegenomen in een iepenloftspul over liefde, bloedwraak en sociale conventies. Een tweetalig verhaal (Fries en Nederlands) over twee families die zich voorbereiden op een bruiloft. Een verhaal over zoete dromen en keiharde realiteit.

Afgelopen zaterdag 1 mei was de aftrap van het project. Volgens eeuwenoude tradities vieren mensen belangrijke gebeurtenissen in hun leven met een feest of een ritueel. Zo ook bij het volk van Maistiid. 

De grond wordt symbolisch klaargemaakt voor een goede oogst en het land wordt ingezaaid. De schikgodinnen maken met lange roedes het land wakker. Het ritmisch geluid van de schalen met mais die de dorpsvrouwen dragen verdrijven de winter. Twee uitverkoren kinderen, een jongen en een meisje, snijden de grond aan met hun messen en stoppen de eerste zaden in de grond. Met dit ritueel ging Maistiid officieel van start. 

Bouke Oldenhof maakte voor Maistiid een eigentijdse bewerking van Bodas de Sangres (Bloedbruiloft) van Federico Garcia Lorca. De uitgestrekte droge wijngaarden van Lorca hebben hierin plaatsgemaakt voor de groene weiden en maïsvelden van Friesland. De regie van het stuk is in handen van Hans van Buuren.

Het is spannend om in de huidige crisis van start te gaan. ,,Gelukkig hebben we nu een beter beeld wat we kunnen verwachten en aan welke maatregelen we ons eventueel moeten houden. Toch is het anders; de repetities zijn met kleine groepjes. Een gevolg daarvan is dat je niet met z’n allen de groei van de voorstelling mee kan maken, dat groepsgevoel moeten we nu op een andere manier creëren", aldus regisseur Hans van Buuren. ,,Het kan zijn dat er minder publiek bij één voorstelling toegelaten kan worden, maar we zijn al heel blij dat we dit jaar wel met Maïstiid kunnen starten. Met onze achtertuinvoorstelling Toch! (augustus 2020) hebben we laten zien dat we op een veilige en verantwoorde manier toch een prachtige theateravond kunnen neerzetten. Deze lijn zetten we door met Maistiid.”

Om in september de voorstelling te kunnen spelen was het nodig tijdig het mais in te zaaien. Het inzaaimoment van afgelopen zaterdag geeft alle betrokkenen energie en vertrouwen. Vanaf nu tot de laatste voorstelling wordt gerekend op de weergoden: het decor moet de komende maanden goed kunnen groeien. De groei van het mais zal binnenkort te volgen zijn via een webcam op de website van WIG Producties.

Het inzaaien van het land luidde ook de start in van de kaartverkoop voor Maïstiid. Het aanschaffen van tickets en het vinden van meer informatie kan online via www.wigproducties.nl.