Voor de vierde keer in de historie promoveert Cambuur naar de eredivisie (eerder ging dat zo)

De promotie van Cambuur naar de eredivisie is de vierde in de clubhistorie. De Leeuwarders mogen zich opmaken voor een achtste seizoen op het hoogste niveau. Dat gebeurde voor het eerst in 1992.

14 april 1992

Cambuur promoveert op deze dag voor het eerst in de clubgeschiedenis - opgericht in 1964 - naar de eredivisie, dat toen de naam PTT Telecompetitie droeg. RBC Roosendaal laat op 14 april 1992 een punt liggen bij Veendam. Cambuur wordt daardoor kampioen met 53 punten uit 38 wedstrijden. In die tijd kreeg een voetbalclub nog slechts twee punten bij een overwinning. Het totaalaantal punten lag daardoor altijd een stuk lager dan tegenwoordig. In het eerste seizoen in de eredivisie eindigde Cambuur keurig als veertiende. Een jaar later werden de Leeuwarders achttiende en volgde degradatie.

2 juni 1998

Onder leiding van trainer Han Berger maakte Cambuur dit keer via de nacompetitie de overstap naar het hoogste niveau. Dat gaat uiteindelijk via FC Zwolle. Ook dit keer duurt het twee jaar voor Cambuur degradeert. Het wordt respectievelijk vijftiende en zeventiende in de eredivisie.

3 mei 2013

Een datum die geen enkele Cambuur-fan nog zal vergeten. Het is een bijzonder rommelig seizoen. In de winter staat Cambuur derde met een achterstand van 5 punten op koploper MVV. Maar het seizoen tekent zich vooral door faillissementen. AGOVV houdt ermee op. Cambuur speelde thuis gelijk tegen de Apeldoorners en dat ene puntje wordt van het totaalaantal afgetrokken. Veel andere clubs die hoog op de ranglijst staan, wonnen van AGOVV en zijn drie punten kwijt.

Nadat ook SC Veendam failliet gaat, komt Cambuur steeds dichter bij de koppositie. MVV won twee keer van Veendam en moet zes punten inleveren. Cambuur had het bijzonder moeilijk en pakte in twee confrontaties slechts een punt. Dat ene puntje wordt dus ingeleverd.

Op 22 maart 2013 wordt trainer Alfons Arts op non-actief gesteld. Cambuur zit niet in een beste fase van de competitie. Onder leiding van Henk de Jong wordt de weg omhoog gevonden en volgt uiteindelijk zelfs het kampioenschap, op een knotsgekke laatste speeldag. Cambuur heeft twee punten achterstand op FC Volendam, maar dat gaat met 3-1 onderuit bij Go Ahead Eagles. Cambuur wint zelf met 0-2 bij Excelsior en mag voor het eerst sinds 1998 weer een groot feest vieren.

Na twee seizoenen op de twaalfde plek, volgt in het derde jaar degradatie naar de eerste divisie.

24 april 2020

Nee, geen datum waarop Cambuur promoveerde. Toch brengen we het even in herinnering, want volgens de Leeuwarders had dat toch zo moeten zijn. De competitie was stilgelegd door de coronapandemie en Cambuur was de trotse koploper van de eerste divisie. Maar de KNVB besloot anders. Geen promotie en degradatie. Een kort geding dat Cambuur aantekende, leverde ook niets op.

16 en 17 april 2021

Een jaar later is het dan wel raak. Het hele seizoen al is Cambuur dominant. Praktisch alle wedstrijden worden gewonnen en de spelers scoren er lustig op los. Goudhaantje Robert Mühren was de meest trefzekere held van Cambuur. Hij stootte Harry van der Laan van de troon als topscorer in een seizoen. Bijna niemand twijfelde aan de kracht van Cambuur, dat de selectie na vorig seizoen intact heeft gehouden.

De promotie - eindigen bij de eerste twee is daarvoor nodig - was een kwestie van tijd. Vrijdag was het al officieus, een dag later dan toch echt officieel.