SportLokaal wil het maatschappelijke hart raken

LEEUWARDEN - Drie vrienden die in coronatijd het avontuur aangaan. Een project dat al hun vrije tijd op slokt. Wat bezielt hen? Huis aan Huis Leeuwarden volgt het drietal tijdens het verwezenlijken van hun dromen en laat ze regelmatig aan het woord. Deze week deel 2.

Bloed, zweet en … Nee, tranen vloeiden vooralsnog niet. De belevenissen aan de Dirk Boutsstraat zijn in volle gang en van grote tegenslagen is eigenlijk geen sprake; corona voor het gemak maar even buiten beschouwing gelaten.

Als alles volgens planning verloopt, opent SportLokaal DB binnenkort: afhankelijk van de geldende coronamaatregelen natuurlijk. Maar een deel van de voormalige technische school is straks gewoon geopend. Dat gedeelte wordt verhuurd aan organisaties die op het gebied van dans, muziek en sport een maatschappelijke bijdrage willen leveren. Bijvoorbeeld omdat ze danslessen geven aan ouderen met Parkinson. Of omdat ze muziek spelen met en voor mensen met dementie.

De activiteiten in de sportzaal beginnen pas als de versoepelingen ze toestaan. De zaal, precies zestig jaar geleden gebouwd, knapt intussen behoorlijk op. De nieuwe vloer ligt er al en aan één van de smalle zijdes is een spiegelwand geplaatst. Een staalconstructie draagt het gewicht van vijftien splinternieuwe bokszakken.

Metaalbewerkers van WerkPro hebben onderdelen gemaakt voor de staalconstructie en de nooddeuren. WerkPro heeft een werkplaats in De Doas: de creatieve broedplaats waar SportLokaal bij gevestigd is. ,,Het zijn ontzettend aardige en behulpzame buren”, zeggen Radboud Droog en Frank en Danny van Zomeren, de drie eigenaren van het SportLokaal. ,,We voelen ons al helemaal thuis.”

De samenwerking met De Doas resulteerde ook in de bestelling van houten boeidelen: in productie bij 50/50, de dagbesteding en re-integratieplaats van het Leger des Heils, die ook in vroegere ambachtsschool gevestigd is. Regelmatig nemen de huurders van De Doas een kijkje; nieuwsgierig naar de vorderingen. ,,Andere buurtbewoners komen geregeld even langs. Die belangstelling is natuurlijk hartverwarmend.”

Voor wie het eerste artikel (in januari) niet heeft gelezen: een deel van de voormalige christelijke technische school in de wijk Huizum wordt momenteel verbouwd tot een plek waar zowel de fysieke als geestelijke ontwikkeling centraal staan. Een plek waar mensen sterker worden. Zodra het kan, wordt een open dag gehouden. Tot het zover is, gaat het klussen gewoon door. Danny: ,,Vrienden en familie werken al maanden mee, sommigen zijn er alle zaterdagen bij. De meesten helpen ons helemaal voor niets. Op die momenten weet je dat je vrienden hebt.”

Wordt vervolgd…

Henk Albers