Beleef de Nacht van de Filosofie online

LEEUWARDEN - De Nacht van de Filosofie vindt dit jaar op 22 april van 20.00 tot 22.15 uur plaats. Onder meer gasten als Eva Meijer, Sanne ten Wolde, Grâce Ndjako en Nynke Laverman leveren een bijdrage.

Dit keer nemen de sprekers je mee naar hun hersenspinsels over de natuur. Via YouTube en Facebook zendt dbieb een livestream uit. Deze online stream is gratis te volgen. Aanmelden kan via onderstaande website.

Het thema van de Nacht van de Filosofie 2021 is ‘De natuur was hier’. Diersoorten sterven uit, onze grond verschraalt en bossen staan in brand. Door de overwoekering van de mens verdwijnt de natuur in rap tempo. Filosofen noemen dit tijdperk Antropoceen, oftewel het tijdperk van de mens. Overal waar de mensen komen laten zij hun voetsporen achter. De mens laat plastic slingeren, loost olie in ze zee en leeft momenteel met een dodelijk virus.  

Een van de sprekers op het evenement is Eva Meijer. Zij vertelt hoe ons denken over de natuur is verbonden aan de vernietiging van onze leefwereld. Eva: ,,Wat natuur is, is cultureel bepaald. We zien natuur bovendien als iets los van de mens. Diersoorten sterven uit, ecosystemen gaan eraan, de permafrost smelt en onze winters worden herfst. Wat kunnen we hier als individuen aan doen? Wat kan de politiek hieraan doen?” 

De Nacht van de Filosofie verrast de kijker dit jaar met muziek, talks en interviews. Het volledige programma is te bekijken op de website van dbieb: www.dbieb.nl