Cambuur officieus gepromoveerd na ruime zege op Helmond Sport

LEEUWARDEN - SC Cambuur rekende vrijdagavond 16 april in eigen huis ook af met Helmond Sport. De geel-blauwen bleken (na een moeizame eerste helft) met 4-1 te sterk voor de middenmotor uit Noord-Brabant.

De Leeuwarders zijn dankzij de zege op de Helmonders officieus verzekerd van promotie naar de eredivisie. Officieus (en dus niet officieel) omdat Almere City, de nummer 3 van de ranglijst, in punten gelijk kan komen en theoretisch het bizar goede doelsaldo van SC Cambuur zou kunnen verbeteren. 

Wedstrijdverloop

De eerste minuten waren weinig enerverend en stonden in het teken van slordig spel van beide kanten. In de dertiende minuut leken de bezoekers Cambuur onbedoeld in het zadel te helpen. Keeper Van Gassel speelde de bal zomaar in de voeten van Jarchinio Antonia, waarna Robert Mühren de bal totaal verkeerd raakte en dus vergat de score te openen. In de 25ste minuut nam Helmond Sport brutaal - en op dat moment terecht - de leiding. Stevens keerde nog wel een inzet van Van Keleigom, maar uit de rebound vond Goselink het net: 0-1. Amper vier minuten later werd de schade ongedaan gemaakt. Mühren haalde voor de 33ste keer dit seizoen de trekker over: 1-1. Zes minuten daarna schoot Mees Hoedemakers de bal rakelings naast. Op slag van rust zette Issa Kallon de Leeuwarders - die ook toen nog altijd erg stroef stonden te ballen - op voorsprong: 2-1. 

Zonder wijzigingen werd aan de tweede helft begonnen.

Koud uit de kleedkamer kreeg Oratmangoen een drietal mogelijkheden om de marge uit te breiden. Dat gebeurde niet, en aan de andere kant van het veld presteerde Loukili het om in de 48ste minuut een niet te missen kans om zeep te helpen. In de 51ste minuut werd Issa Kallon in de vijandelijke '16' gevloerd. Arbiter Van de Graaf wees resoluut naar de stip. Mühren was koelbloedig vanaf elf meter: 3-1. In de 71ste minuut liepen de geel-blauwen verder uit. Antonia probeerde Mühren te bereiken, maar via Helmonder Van Hoorenbeeck zeilde de bal in het doel: 4-1. De Leeuwarders kregen via met name Korte en Mühren goede kansen op een vijfde treffer, maar erger leed bleef de Helmonders bespaard. 

Opstelling SC Cambuur

Stevens, Schmidt, Mac-Intosch, Schouten, Bangura (81 Sambissa), Hoedemakers, Breij ('77 Jacobs), Oratmangoen ('71 Ter Heide), Antonia ('71 Doodeman), Mühren, Kallon ('77 Korte)

Karakteristieken

Uitslag: 4-1 (2-1)

Scoreverloop: 0-1 Goselink ('25), 1-1 Mühren ('29), 2-1 Kallon ('45), 3-1 Mühren ('51/pen), 4-1 Van Hoorenbeeck e.d. ('71)

Scheidsrechter Edwin van de Graaf gaf geel aan Oratmangoen, Hoedemakers (SC Cambuur) en Reith (Helmond Sport).

Aantal toeschouwers: 0

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut