SC Cambuur wint doelpuntengala in De Vliert

'S-HERTOGENBOSCH - SC Cambuur heeft vrijdagavond de volle buit overgehouden aan het uitduel met laagvlieger FC Den Bosch. In Stadion De Vliert bleken de Leeuwarders in een matig, maar zeer enerverend duel te sterk voor de drager van de rode lantaarn: 3-5.

De geel-blauwen kunnen vanaf heden opgelucht ademhalen. De KNVB stelde namelijk - na alle commotie van vorig seizoen omtrent corona en het abrupt stilleggen van de competities - afgelopen zomer de regel op dat de competities in het betaalde voetbal voor 85 procent of meer voltooid moeten zijn opdat promotie en degradatie aan de hand van de ranglijsten kan worden toegepast. Met 33 gespeelde wedstrijden is die grens (met 86,8%) gepasseerd. 

Wedstrijdverloop

De Leeuwarders maakten - zoals mocht worden verwacht - vanaf de aftrap het spel en kenden bovendien een bliksemstart. Ragnar Oratmangoen opende in de vierde minuut de score: 0-1. Halverwege de eerste helft werd Issa Kallon in de vijandelijke '16' gevloerd. Arbiter Christiaan Bax kende geen twijfel en wees naar de stip. Robert Mühren gaf keeper Van der Steen het nakijken: 0-2. Op het halfuur kakte het flink in aan de kant van de geel-blauwen en had zomaar de aansluitingstreffer kunnen vallen. Romano Postema ontsnapte aan buitenspel en schoof de bal uit de draai rakelings naast. Diezelfde Postema was in de 36ste minuut wél trefzeker. Sonny Stevens bracht nog redding na een kopbal van Frank Sturing, maar uit de rebound klopte Postema de keeper: 1-2. Tot aan de rust bleef de thuisploeg aandringen en in de 45ste betaalde zich dat - terecht - uit in de gelijkmaker. Dhoraso Moreo Klas (assist Postema) nam de 2-2 voor zijn rekening. 

Zonder wijzigingen werd aan de tweede helft begonnen.

Koud uit de kleedkamer kwam SC Cambuur hernieuwd aan de leiding. Michael Breij schoot van dichtbij raak: 2-3. Daarna volgden kansen op een vierde Leeuwarder doelpunt. Omdat het allemaal te gehaast ging bleven de Bosschenaren lange tijd in de wedstrijd. Een kwartier voor tijd repareerde FC Den Bosch de schade opnieuw. Van afstand haalde Jizz Hornkmap de trekker over: 3-3. Anderhalve minuut later zette de pas ingevallen Nick Doodeman de geel-blauwen (uit een vrije trap van Hoedemakers) weer op voorsprong: 3-4. Mühren liet in de eerste minuut van de extra tijd - oog in oog met doelman Van der Steen - nog na de marge de vergoten. In de tweede extra minuut deed Oratmangoen dat wel: 3-5 en tevens de eindstand. 

Opstelling SC Cambuur

Stevens, Schmidt, Mac-Intosch, Schouten ('86 Kramer), Bangura, Hoedemakers, Oratmangoen, Breij ('76 Ter Heide), Antonia ('73 Doodeman), Mühren, Kallon ('86 Korte)

Karakteristieken

Uitslag: 3-5 (2-2)

Scoreverloop: 0-1 Oratmangoen ('4), 0-2 Mühren ('23), 1-2 Postema ('36), 2-2 Dhoraso Moreo Klas ('45), 2-3 Breij ('46), 3-3 Hornkamp ('75), 3-4 Doodeman ('77), 3-5 Oratmangoen ('90+2)

Scheidsrechter Christiaan Bax hield de kaarten op zak.

Aantal toeschouwers: 0

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut