Zevenklapper koploper Cambuur tegen Excelsior

LEEUWARDEN - SC Cambuur heeft SBV Excelsior opnieuw weten te verslaan. In eigen stadion zetten de Leeuwarders de Rotterdammers maandagmiddag 5 april, na een stroef eerste uur, met grote cijfers opzij: 7-2.

Eerder dit seizoen pakten de geel-blauwen in het Van Donge & De Roo Stadion (voorheen bekend als Woudestein) ook al de volle buit. Op 20 december 2020 stapten de manschappen van trainer Henk de Jong met een 0-1 zege van het veld.

Wedstrijdverloop

SC Cambuur kreeg zeer vroeg een domper te verwerken. In de zesde minuut opende Joël Zwarts uit een counter - geheel vrijstaand - de score: 0-1. Ook daarna waren de Rotterdammers een aantal keren gevaarlijk. Nog net binnen het kwartier repareerden de geel-blauwen - ietwat tegen de verhouding in - de schade. Jarchinio Antonia (assist Mühren) was de gevierde man: 1-1. In de 34ste minuut kreeg Excelsior een enorme mogelijkheid om andermaal de leiding te nemen; Sonny Stevens toonde zijn klasse door een schot van Reuven Niemeijer op formidabele wijze op de doellijn te keren. Op slag van rust maakte Stevens een kopkans van Elias Mar Omarsson onschadelijk.

Met Giovanni Korte voor Issa Kallon werd door de Leeuwarders aan de tweede helft begonnen.

De Leeuwarders creëerden in de openingsfase van de tweede helft meerdere kansen. De Rotterdammers sloegen in de 52ste minuut bij de eerste de beste kans na de spelhervatting echter keihard toe. Omarsson haalde de trekker over: 1-2. Op het uur ontbrak het Robert Mühren aan geluk toen de bal via de onderkant lat het veld weer in stuiterde. Enkele minuten later was Mühren (assist Doodeman) wél trefzeker: 2-2. 

Evenaring clubrecord 

Robert Mühren evenaarde met zijn 29ste doelpunt van het seizoen het clubrecord van Harry van der Laan. 'Haagse Harry' kwam in het seizoen 97/98 tot hetzelfde aantal treffers (in 28 duels overigens, want raakte daarna geblesseerd).

Voorsprong

In de 71ste minuut kwamen de geel-blauwen op voorsprong. Een uithaal van Ragnar Oratmangoen werd van richting veranderd waardoor keeper Maarten de Fockert kansloos was: 3-2. 

'Haagse Harry' overtroffen

Mühren mocht in de 76ste minuut aanleggen vanaf de stip. De spits faalde niet: 4-2. Hij nam daarmee tevens alleen bezit van eerdergenoemd clubrecord door deze naar dertig goals op te krikken. In de 87ste minuut was ook een tweede penalty prima besteed aan Mühren: 6-2 (en dus nummer 31 van het seizoen). Tussen de beide strafschoppen door maakte Ragnar Oratmangoen de 5-2. Oratmangoen zou in de slotminuut de eindstand zelfs op 7-2 bepalen. 

Opstelling SC Cambuur

Stevens, Schmidt ('57 Doodeman), Mac-Intosch ('88 Nieuwpoort), Schouten, Bangura, Hoedemakers, Breij ('85 Ter Heide), Oratmangoen, Antonia, Mühren ('88 Pouwels), Kallon ('46 Korte)

Karakteristieken

Uitslag: 7-2 (1-1)

Scoreverloop: 0-1 Zwarts ('6), 1-1 Antonia ('14), 1-2 Omarsson ('52), 2-2 Mühren ('63), 3-2 Oratmangoen ('71), 4-2 Mühren ('76/pen), 5-2 Oratmangoen ('84), 6-2 Mühren ('87/pen), 7-2 Oratmangoen ('90)

Scheidsrechter Robin Hensgens gaf geel aan Antonia, Kallon (SC Cambuur) en Wieffer, Baas, Matthys, Bruins (SBV Excelsior).

Aantal toeschouwers: 0

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut