Opmerkelijk: coronaproof turnen nabij Coronaweg

LEEUWARDEN - Gymnastiekvereniging Leeuwarden (GVL) turnt inmiddels een week in een grote festivaltent. Geloof het of niet maar het is echt waar, de tent staat op camping de Wetterpôlle nabij de straat met een buitengewoon opvallende naam: Coronaweg.

Al geruime tijd mag niet meer binnen worden gesport. De afgelopen maanden is wel buiten gesport. Zo vonden op verschillende locaties in Leeuwarden bootcamplessen plaats. Echt alles werd uit de kast gehaald. Bij NHL Stenden Hogeschool werd zelfs een tumblingbaan neergelegd zodat toch nog een beetje geturnd kon worden. Dit alles was natuurlijk niet wat de leden voor ogen hadden. Turnen op de balk, brug, vloer en sprongen maken - dát is wat ze willen.

Achter de schermen zaten het bestuur en de leiding van GVL niet stil. Er werd veel gebrainstormd en van alles onderzocht. Uiteindelijk werd gekozen voor het bouwen van een festivaltent met daarin alle toestellen die normaal ook in een gymzaal staan. Vervolgens werd contact gezocht met Wiersma tentenverhuur, specialisten op het gebied van festivaltenten. Wiersma reageerde enthousiast en kwam met GVL een scherpe prijs overeen, want ook zij zien kinderen graag weer sporten.

Wiersma zorgde voor een enorme tent waarin coronaproof geturnd kan worden. Daarnaast werd contact gezocht met de gemeente en BV Sport. De gemeente heeft de vereniging geholpen door mee te denken over de vergunning en wat er nodig was om te voldoen aan de coronamaatregelen. Bovendien deed de gemeente een financiële bijdrage. Zo kon met hoofdzakelijk eigen middelen en verhuur aan andere verenigingen het financiële plaatje rond worden gemaakt. BV Sport stelde een deel van hun toestellen kosteloos beschikbaar. De tijdelijke buurman, Auto Haaima, probeert eveneens zo veel mogelijk mee te helpen. Zo zette het autobedrijf tijdelijk een deel van hun auto's ergens anders neer om ruimte te maken voor het halen en brengen van de leden. De vereniging is uiteraard erg blij met al deze hulp.

Afgelopen week hebben al meer dan tweehonderd leden van de vereniging mogen turnen in de tent. ,,Wat is iedereen blij, dit is wat we willen", zo vertelt de zeer enthousiaste trainster Chantal Vellinga. ,,Het plezier is van de gezichten van de sporters af te lezen. Ouders zijn ontzettend blij dat hun kinderen weer echt kunnen turnen in deze moeilijke tijd, en bij de eerste aanblik van de megatent zijn de vaders en moeders steeds weer verbaasd.

De vereniging is, voor zover bekend bij de KNGU (de Nederlandse turnbond) de eerste vereniging die het zo groot heeft weten aan te pakken. Het is fantastisch wat de club neer heeft weten te zetten. GVL probeert op deze manier het oude lesrooster te hervatten en zoveel mogelijk al hun lessen weer te geven. De vrije uren zijn beschikbaar voor andere verenigingen, zij kunnen de tent huren en ook hun leden weer laten turnen.

,,Geïnteresseerd in peuter- en kleutergym, turnen of springen? De gehele maand april kunnen gratis en vrijblijvend proeflessen worden gevolgd", zo besluit Vellinga.

Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van Gymnastiekvereniging Leeuwarden of op de website: www.gvleeuwarden.nl