'Alles is mogelijk als je maar echt wilt'

LEEUWARDEN - Willem Adema (41) is al 13 jaar horecaondernemer. Eind 2019, vlak voor de corona crisis, verkocht hij Shooters Leeuwarden. Enkele jaren eerder kocht hij een koetshuis aan het Zaailand 94 met als doel om daar een nieuwe horeca-hotspot te creëren. Dat en meer in deze Doorloper.

Een relatie:
Ik woon samen met mijn vriendin Baukje en wij verwachten in juni ons eerste kindje.

Mijn drijfveer:
Genieten van wat je doet en er energie van krijgen.

Mijn motto:
Doorzetten, alles is mogelijk als je maar echt wilt.

Wat ik iedereen gun:
Een stip aan de horizon om naar uit te kijken. Hopelijk begint dat binnenkort met de opening van de terrassen en dan daarna een complete avond uit zonder restricities.

Wat ik wil bereiken:
Het bouwen van een restaurant, grandcafé en een bierbrouwerij. Na honderden jaren krijgt Leeuwarden eindelijk weer een echte bierbrouwerij. Na de verkoop van Shooters was ik nog niet klaar met de horeca, maar wel opzoek naar een uitdaging in de horeca die ook meer bij mijn eigen leeftijd past. Het prachtige koetshuis aan het Zaailand 94 wordt nu in ere hersteld en moet een uniek bedrijf gaan worden. De prachtige plafonds, drie stuks, zijn inmiddels helemaal opgeknapt en zo fantastisch mooi geworden dat het zeer de moeite waard is om bekeken te worden. Tijdens de verbouwing kwamen veel leuke verrassingen aan het licht, die helaas ook veel geld kosten. De bank wilde dit niet financieren. Daarom zoek ik naar investeerders voor dit ambitieuze project.

Wat is de doelgroep:
25 jaar en ouder. Mensen die zich van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat bij ons kunnen vermaken met een hapje, drankje en zelfs daarna kunnen blijven slapen in het boutique hotel met elf kamers. Omdat de zaak aan de 'schaduw' kant van het Zaailand zit hebben wij de grote binnentuin geschikt gemaakt als terras. Dit terras hebben we voorzien van een uniek glazen dak van meer dan 100m2 dat open én dicht kan. Zo kun je bij mooi weer dus van de zon genieten en als het kouder wordt toch 'buiten' zitten met uitzicht op de Achmea toren.

Lekkerste biertje:
De Zaailander. Dit is ons eerste eigen biertje en hier zullen nog meer gaan volgen. We hebben een brouwerij van 10 hectoliter en de bedoeling is om straks twee keer per week te brouwen. Deze biertjes komen dan bij ons op de tap en kunnen gecombineerd worden met eten uit onze houtskoolgrill. Uiteraard staan er naast de bieren ook andere dranken op de kaart waaronder cocktails en exclusieve wishkeys.

Omgaan met de coronacrisis:
Deze treft ons helaas ook. We kunnen weliswaar goed doorbouwen maar door de gesloten horeca blijft de hotelomzet achter. Door het moment van starten van ons bedrijf vallen we buiten alle steunmaatregelen. Daarom hebben wij begin december een crowdfundactie opgezet. Wij willen hiermee nog €200.000,- ophalen en zitten inmiddels over de helft. Deze crowdfundactie is te vinden op www.crowdaboutnow.nl/brouwmee. Het betreft een investering mét rendement en leuke extra's. Je krijgt je investering in vijf jaar terug met 3% rente. Ook kun je alvast dingen kopen in de voorverkoop, bijvoorbeeld een personeelsuitje. Ik zou het super vinden als jullie als Leeuwarders mij verder helpen. Dan zorgen we er samen voor dat Leeuwarden weer een echte brouwerij krijgt.

Het moeilijkste van deze tijd:
De onzekerheid. Wanneer mogen we weer iets en kunnen we terug naar normaal?

Feestjes bouwen we:
Als de beste. Op vrijdag en zaterdag wordt er onder het genot van een hapje en een drankje live piano gespeeld. Verzoekjes zijn dan ook zeker welkom.

Laatste hoogtepunt:
Een hele letterlijke, op 25 november is namelijk de bierbrouwerij over het dak heen getild. Een flinke happening waar midden in de nacht veel publiek voor uit bed kwam.

Leeuwarden is voor mij:
De stad die jarenlang onderschat is en nu de groei meemaakt die hij verdient.

Wat wordt gemist in de stad:
Een plek waar je ook als 25-plusser terecht kunt en waar je, na het diner, nog even lekker blijft zitten. Dit hopen wij te realiseren.

Als ik in een ander land zou moeten wonen, dan ging ik naar:
Gran Canaria, daar heb ik jarenlang zomers gewerkt als feest DJ. Het is er altijd lekker warm, veel gezelligheid en voelt voor mij als thuiskomen.

Leukste serie op Netflix:
Suits.

Ik zou graag een warme douche willen geven aan:
Henk Smit. Henk is mijn aannemer die mij door dik en dun steunt, ook als het (financieel) even tegenzit. Henk ken ik ondertussen al twaalf jaar en hij komt zelfs midden in de nacht als iets niet werkt.

Alles lezers zijn welkom voor:
Een rondleiding! Dan neem ik je mee in de historie van het pand en mijn verhaal. Jullie mogen mij hiervoor bellen (06-41497156), mailen(willem@bijonsindebrouwerij.nl) of gewoon eens langslopen. Corona-proof uiteraard.

Kijk voor meer informatie op:
Instagram: bijonsindebrouwerij of via Facebook: www.facebook.com/indebrouwerijlwd en de website: www.bijonsindebrouwerij.nl.

Wilt u individueel of als groep meedoen aan deze rubriek? Mail dan naar redactie.hah@ndcmediagroep.nl of doe een belletje naar 0641954610.