Koploper Cambuur onderuit bij effectief Roda JC

KERKRADE - SC Cambuur heeft zondagmiddag voor het eerst sinds januari 2020 geen punten weten te pakken op vreemde bodem. De Leeuwarders kregen in het Parkstad Limburg Stadion met 3-1 klop van Roda JC.

De vorige uitnederlaag (3-2) werd op 17 januari 2020 bij TOP Oss geleden. Sindsdien volgden dertien zeges en vier gelijke spelen buiten Leeuwarden.

Wedstrijdverloop
SC Cambuur was in de beginfase iets meer in balbezit. In de negende minuut liet Nick Doodeman na het doel van Roda onder vuur te nemen. Hij koos voor een slappe pass die slechts tot een corner leidde. Enkele minuten later moest Sonny Stevens tweemaal handelend optreden. De goalie van Cambuur weerhield eerst Falkenburg en vervolgens Pflücke van scoren. De Leeuwarders hadden het ook daarna lastig met de Limburgers. Dat de thuisclub in de 32ste minuut op voorsprong kwam was daarom geen verrassing. Falkenburg haalde uit de rebound - nadat Stevens een schot van Vente nog wist te keren - de trekker over: 1-0. Cambuur noteerde in het restant van de eerste helft slechts twee doelpoginkjes; Robert Mühren en Ragnar Oratmangoen schoven beiden de bal ruim naast. 

Met Breij en Sambissa voor respectievelijk Ter Heide en Korte werd aan de tweede helft begonnen.

De geel-blauwen kwamen met veel dadendrang uit de kleedkamer. Vijf minuten na de spelhervatting was Michael Breij dichtbij de 1-1. Het schot van de middenvelder spatte op de vuisten van keeper Hoekstra. Kort daarop meldde Mühren zich tweemaal nadrukkelijk bij het doel van Roda. In de zeventigste minuut ontbrak het Mees Hoedemakers aan een beetje geluk. De uithaal van de middenvelder werd van richting veranderd en vloog rakelings naast. Vijf minuten later zat het Cambuur opnieuw niet mee; Mühren knalde de bal tegen de paal. Een minuut daarop bracht Mühren Hoedemakers in stelling; Hoekstra voorkwam ook nu de gelijkmaker. In de tachtigste minuut ging uit het niets de bal aan de andere kant wél over de doellijn. Patrick Pflücke verdubbelde de marge: 2-0. In de 85ste minuut haalde Mühren dan eindelijk de trekker over namens Cambuur: 2-1. De hoop op een punt werd in de 88ste minuut definitief de grond ingeboord nadat Kees Luijcks uit een corner de marge weer op twee zette: 3-1 en tevens de eindstand. De Leeuwarders kregen derhalve een harde les in effectiviteit, maar blijven ondanks de domper wel fier aan kop.

Opstelling SC Cambuur

Stevens, Schmidt, Mac-Intosch ('63 Kramer), Schouten, Bangura, Hoedemakers, Ter Heide ('46 Breij), Oratmangoen ('79 Ladan), Doodeman ('69 Kallon), Mühren, Korte ('46 Sambissa)

Karakteristieken

Uitslag: 3-1 (1-0)

Scoreverloop: 1-0 Falkenburg ('32), 2-0 Pflücke ('80), 2-1 Mühren ('85), 3-1 Luijcks ('88)

Scheidsrechter Kevin Blom gaf geel aan Klaasen, Serrarens (Roda JC) en Oratmangoen (SC Cambuur). 

Aantal toeschouwers: 0

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut