Zwemvereniging Orca survivalt de coronacrisis door

LEEUWARDEN - De A-selectie van zwemvereniging Orca blijft ondanks de sluiting van de zwembaden volledig in vorm. Nu zij geen banen kunnen trekken in het bad, trainen de zwemmers volop op de stormbanen van Copini Buitensport.

Sinds 15 december 2020 zijn de zwembaden gesloten: niet alleen voor recreatieve zwemmers, maar eveneens voor de sportzwemmers. Een grote domper voor de leden van zwemvereniging Orca. En dat geldt ook voor de trainers. ,,Je wilt de groep graag enthousiast, gemotiveerd en in goede conditie houden”, vertelt hoofdtrainer Dennis Lier. Zwemmen in buitenwater is ’s winters geen optie en daarom ging Dennis op zoek naar een alternatieve buitensport. Hij kwam al gauw uit op de survivalrunsport. 

Dennis ziet survivalrun als een geschikte vorm van krachttraining voor jeugd omdat je puur met het eigen lichaamsgewicht bezig bent. ,,Bovendien hebben zwemmen en survivalrun veel gelijkenissen. Je gebruikt al je spieren en er ligt veel focus op techniek”, legt Dennis uit. Inmiddels hebben de zwemmers de survivalruntechnieken al goed onder de knie. Fanatiek als ze zijn, trainen ze een aantal keer per week. Ook al regent het pijpenstelen. ,,En dan kun je zeggen: zwemmers zijn gewend aan water. Maar vanuit een verwarmd zwembad is het best een stap om te gaan sporten in weer en wind”, hervat de trotse trainer zijn verhaal. Het ontwikkelen van doorzettingsvermogen en het verleggen van grenzen zijn kenmerkende elementen van de survivalrunsport.  

Ook de waterpoloërs en jonge zwemmers vanaf zeven jaar hebben onlangs kennisgemaakt met survivalrun. Eenmaal per weer week komen zij klimmen en klauteren op de stormbanen. Bij de jongste kinderen gaat het aanleren van de technieken wat minder snel. ,,Zij zijn zich nog minder bewust van hun eigen lichaam. Het survivallen gaat met hen dan ook veel meer in spelvorm”, legt survivalruntrainer Marcel Copini uit. 

Een aantal zwemmers van de A-selectie nam onlangs een duik in het buitenzwembad en bemerkte al veranderingen. De doorhaal in de armslag voelt krachtiger en daardoor gevoelsmatig soepeler en ook tijdens het starten ervaren zij dat de sprongkracht aanzienlijk is verbeterd. Marcel vindt dit een prachtige bevinding. ,,Al jaren zijn wij ervan overtuigd dat de survivalrunsport veel te bieden heeft op het gebied van kracht, conditie en souplesse. Maar eveneens op mentaal niveau. Een prachtige sport om te beoefenen én super geschikt als alternatieve krachttraining ter ondersteuning van bijvoorbeeld voetbal, zwemmen of schaatsen."

Dennis besluit enthousiast: ,,We kunnen niet wachten om het water weer in te gaan. Maar survivalrun is voor nu een geweldig alternatief." Ondertussen wordt er bij Orca al nagedacht over het voortzetten van een wekelijkse krachttraining in de touwen als alternatief voor de sportschool.