SC Cambuur verstevigt koppositie middels zege op FC Eindhoven

LEEUWARDEN - SC Cambuur boekte maandag 22 maart de vijfde opeenvolgende thuisoverwinning. De Leeuwarders bleken in de 29ste speelronde te sterk voor het Eindhovense 'FCE': 3-0.

De geel-blauwen profiteerden derhalve optimaal van het puntenverlies van nummer twee De Graafschap. De Doetinchemse formatie kwam afgelopen vrijdag niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Excelsior, en kijkt nu tegen een achterstand van zes punten aan.

Wedstrijdverloop

SC Cambuur nam, zoals mocht worden verwacht, vanaf de aftrap het initiatief. De dadendrang leidde op het kwartier tot de eerste grote kans voor de Leeuwarders; Nick Doodeman zag een diagonale uithaal met de vingertoppen tot corner verwerkt worden door doelman Ruud Swinkels. In de 24ste minuut hielpen de geel-blauwen de bezoekers bijna in het zadel toen er heel knullig een bal werd verspeeld op de eigen helft; Jacky Donkor schrok waarschijnlijk van de plotselinge riante mogelijkheid en mikte over. Een minuut daarna pegelde Giovanni Korte de bal rakelings naast. Vervolgens was de bal vrijwel de gehele tijd op de helft van de Eindhovenaren te vinden. Omdat de Leeuwarders veel te weinig wisten te creëren - tegen het akelig afwachtende 'FCE' - bleef de brilstand op het bord staan bij het ingaan van de pauze. 

Zonder wijzigingen werd aan de tweede helft begonnen.

In de 52ste minuut vuurde Calvin Mac-Intosch van grote afstand een kanonskogel af; Swinkels sloeg de bal ternauwernoord uit de rechterbovenhoek. Nog net binnen het uur brak Erik Schouten de ban. Uit een corner van Mees Hoedemakers nam de aanvoerder al koppend de 1-0 voor zijn rekening. SC Cambuur maakte in het restant van de wedstrijd lange tijd - met veel geduld - aanspraak op meer. De tweede - bevrijdende - treffer viel pas in de 84ste minuut. Op aangeven van Jasper ter Heide mocht David Sambissa de trekker overhalen: 2-0. Uiteindelijk tilde Ragnar Oratmangoen (assist Sambissa) de stand in de voorlaatste minuut zelfs naar 3-0. 

Opstelling SC Cambuur

Stevens, Schmidt, Mac-Intosch, Schouten, Bangura ('86 Kramer), Hoedemakers, Breij ('70 Sambissa), Oratmangoen ('90 Ladan), Doodeman ('70 Ter Heide), Mühren ('90 Pouwels), Korte

Karakteristieken

Uitslag: 3-0 (0-0)

Scoreverloop: 1-0 Schouten ('58), 2-0 Sambissa ('84), 3-0 Oratmangoen ('89)

Scheidsrechter Joey Kooij gaf geel aan Mac-Intosch (SC Cambuur) en Amevor (FC Eindhoven). 

Aantal toeschouwers: 0

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut