Koploper SC Cambuur duidelijk te sterk voor SC Telstar

LEEUWARDEN - SC Cambuur kende in eigen huis vrijdagavond weinig problemen met SC Telstar. De Leeuwarders zetten de ploeg uit Velsen-Zuid simpel opzij: 3-1.

De geel-blauwen hebben dankzij de overwinning al 66 punten uit 27 duels. Daarmee is het puntentotaal van vorig seizoen, dat in maart 2020 zo abrupt werd beëindigd vanwege de coronapandemie, reeds twee speelronden eerder dan destijds geëvenaard. 

Wedstrijdverloop

SC Cambuur nam vanaf de aftrap het initiatief. In de negende minuut was Ragnar Oratmangoen akelig dichtbij de openingstreffer. De inzet ging krap aan voorbij de tweede paal, omdat doelman Jasper Schendelaar er ternauwernood een voet tegenaan wist te krijgen. Twee minuten later was het wél raak. Robin Maulun rondde een snelle aanval - na een assist van Jarchinio Antonia - geweldig af: 1-0. In de twintigste minuut sloegen de Leeuwarders andermaal toe. Robert Mühren gaf keeper Schendelaar het nakijken met een subtiel stiftje: 2-0. Nog net binnen het halfuur moest Issa Kallon geblesseerd naar de kant, Giovanni Korte was zijn vervanger. SC Cambuur kreeg vervolgens meerdere mogelijkheden om verder uit te lopen. Bij een van die dreigende aanvallen liet Doke Schmidt een weergaloze actie zien, maar omdat Oratmangoen het vizier niet op scherp had bleef een derde Leeuwarder doelpunt uit voor de pauze. De bezoekers vonden het doel op slag van rust - uit het niets - zowaar nog wel. Rashaan Fernandes nam de aansluitingstreffer (assist El Yaakoubi) voor zijn rekening: 2-1. 

Met Ter Heide op de plek van Hoedemakers werd aan de tweede helft begonnen.

Amper uit de kleedkamer was Mühren gevaarlijk met een uithaal. In de 55ste minuut weerhield Schendelaar Korte van scoren. Een minuut later had de goalie van Telstar het nakijken toen Antonia de bal middels een fraai diagonaal schot in de verre hoek plaatste: 3-1. Voorts ging het tempo een flink stuk omlaag en daarmee ook het niveau van de wedstrijd. Het kakte zogezegd wat in en de bezoekers kregen wat vaker balbezit. Een kwartier voor tijd gaf Cambuur weer even gas en prompt  vloog een volley van Jamie Jacobs - hij maakte na blessureleed zijn rentree - nipt langs de verkeerde kant van de paal. Uiteindelijk trokken de geel-blauwen de zege - die met name op basis van de vele kansen voor rust veel hoger uit had kunnen vallen - vrij eenvoudig over de streep. 

Opstelling SC Cambuur

Stevens, Schmidt, Mac-Intosch, Schouten, Bangura ('80 Sambissa), Hoedemakers ('46 Ter Heide), Maulun, Oratmangoen ('80 Ladan) , Antonia ('70 Jacobs), Mühren, Kallon ('28 Korte)

Karakteristieken

Uitslag: 3-1 (2-1)

Scoreverloop: 1-0 Maulun ('11), 2-0 Mühren ('20), 2-1 Fernandes ('44), 3-1 Antonia ('56)

Scheidsrechter Jeroen Manschot gaf geel aan Schmidt (SC Cambuur) en Adshead, El Yaakoubi, Regeling (SC Telstar). 

Aantal toeschouwers: 0

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut