Leerlingen Montessori High School schrijven en illustreren kinderboek

LEEUWARDEN - Een groep havoleerlingen van Montessori High School (OSG Piter Jelles) heeft samen met leerlingen van vier andere Europese scholen een kinderboek geschreven en geïllustreerd. De online boekpresentatie van 'Eura & Eurus: The Pursuit of Freedom' vond in de voorjaarsvakantie plaats.

Het boek kwam tot stand door een meerjarig Erasmus+ project, Let’s Teach Europe, waarin de leerlingen keken naar normen en waarden in Europa.

Europese normen en waarden
Al twee jaar lang werken de vierdeklassers aan dit Erasmus+ project, samen met leerlingen van scholen uit Duitsland, Italië, Noorwegen en Luxemburg. Aan de hand van de normen en waarden in Europa, bekeken ze wat belangrijk is om te weten over het leven in Europa voor (basisschool)kinderen, nieuwe Europese burgers en immigranten.

Eura & Eurus
Tijdens het laatste jaar van dit project (2019-2020) is dit boek tot stand gekomen. Daarnaast hebben de leerlingen lesmaterialen ontwikkeld die bij het boek te gebruiken zijn. Eura & Eurus: The Pursuit of Freedom vertelt over belangrijke normen en waarden van verschillende ‘landen’ en de boze draak die alle vrijheid wil vernietigen en zelf Europa wil regeren.

Boekpresentatie
Het boek is door een educatieve uitgever in Luxemburg uitgegeven. Vanwege Covid-19 moest de officiële presentatie van het boek, die zou plaatsvinden in Luxemburg in mei 2020, worden uitgesteld, en door de aanhoudende coronarestricties is het nu virtueel gepresenteerd op afgelopen woensdag 24 februari.

Ervaringen van leerlingen
De presentatie is door de coördinerende school in Luxemburg georganiseerd. Leerlingen, docenten en geïnteresseerden kwamen online bij elkaar voor de boekpresentatie en om het eindverslag van het project ‘Let’s Teach Europe’ door te nemen. Er werd verteld over de ervaringen van leerlingen tijdens dit project en hoe ze het boek hebben bedacht. Daarnaast vertelden de Italiaanse leerlingen hoe ze de prachtige illustraties hebben gemaakt.

Exemplaren in andere talen
Elke school krijgt honderd kopieën van het boek, dat in het Engels en het Duits is geschreven. De boeken worden dan verdeeld onder ISK's en basisscholen in elk betrokken land. Montessori High School is op het moment ook bezig om te kijken of er een uitgever bereid is om dit boek ook in het Nederlands en Fries uit te brengen.