Unieke art-projectie te zien op De Harmonie

LEEUWARDEN - Kunstenares Frouke ten Velden brengt met de choreografen van Ivgi&Greben beweging en licht op het gebouw van De Harmonie. Al bijna twee maanden is er een unieke art-projectie op het gebouw te zien.

Voorbijgangers kunnen zo toch genieten van een alternatieve voorstelling in de vorm van een projectie van Frouke ten Velden. Daar komt nu een prachtig vervolg op. ‘De Beweging’, zo heet het werk dat vanaf nu te zien op De Harmonie. ‘De Beweging’ kwam tot stand door een samen werking met Ivgi & Greben en luidt een samenwerking in van het duo met de Stadsschouwburg van de provincie hoofdstad. ,,Het is zo mooi om in deze tijd weer te kunnen werken met anderen. Dat gaf heel veel inspiratie, ook voor toekomstige plannen in De Harmonie”, aldus choreograaf Johan Greben.

De projectie kent geen verhaallijn, maar er valt wel degelijk een verhaal of thematiek in te ontdekken, die voor iedereen anders zal zijn. Ten Velden: ,,Voor mij gaat deze film, dat een derde deel is van de drieluik ‘Canvas’ over beweging, verzet en weerbaarheid, over liefde en eenzaamheid, zelfstandigheid en overwinnen. Het is een krachtige film die refereert aan schilderkunstige elementen met een hedendaagse benadering.”

In het idee voor dit project wilde de kunstenares met figuren en symboliek uit het theater werken, alsof er binnen het gebouw iets gebeurde. Het is haar wens om dans te integreren in haar projecties. Voor deze derde film heeft De Harmonie Ten Velden daarom gekoppeld aan het Friese dansgezelschap Ivgi & Greben. De inspirerende, krachtige en intense choreografie van choreografen Uri Ivgi en Johan Greben was precies waar ze naar zocht.

Voor beide partijen was het een nieuwe soort samenwerking. Tijdens de draaidag in De Harmonie ontstond er iets magisch en dit is tot uiting gekomen in de derde en laatste art-projectie op het gebouw van de stadsschouwburg, zo zegt Greben: ,,We kenden elkaar amper, maar zet drie creatievelingen bij elkaar, en er ontstaat altijd iets bijzonders.”

Het creatieproces van deze derde art-projectie was bijzonder. Met verf, pen en papier, druktechnieken en nu met vloeistof, inkt en verf in –niet eerder toegepaste- vloeibare vorm is deze uiting gemaakt. Met een hint richting de lente en de verandering naar het goede, want dat is merkbaar in aantocht. Frouke ten Velden: ,,Met de lente en zomer op komst manoeuvreren wij ons gestaag en bewegen we met elkaar toe naar de tijd waar we deze crisis hopelijk achter ons kunnen laten. Het is een uniek en bijzonder project en ik ben vereerd dat ik met mijn creaties voor De Harmonie, tijdens de donkerste maanden van het jaar, licht in de duisternis kan brengen.”

Kijk voor meer informatie op de website: harmonie.nl.