Nederlandse zeiltoppers trainen wintermaanden in Grou

GROU - In weer en wind zeilt een kleine groep jeugd deze winter, wanneer het ijsvrij is, elke zondag op het Pikmeer. Na de afgelopen vorstperiode verschijnen sinds kort de witte zeiltjes weer als elegante zwanen op het Pikmeer. Ze komen uit Groningen, Flevoland, Drenthe en Fryslân en trainen in de kleine optimist.

De totale klasse van optimisten bestaat uit 24 kinderen waarvan vijf in Friesland zeilen. Het zijn de beste wedstrijdzeilertjes van Nederland.

Normaal gesproken proberen ze in de winterperiode een aantal weken in Zuid-Europa of centraal in Nederland te trainen. Vanwege de lockdown tijdens de coronapandemie was oefenen tot voor kort in een grote groep echter niet toegestaan. ,,We zeilen nu in drie groepen verdeeld over Nederland”, legt de Grouster trainer Demi van der Meer uit. Wekelijks maakt hij zich klaar om met zijn groep een programma op het water af te werken. Bij het Marit Bouwmeester Zeilcentrum worden de bootjes te water gelaten.

Parcours
Met zijn snelle boot zet Demi van der Meer met gele opblaasboeien het te varen parcours uit. ,,Onder de meeste weersomstandigheden wordt er gezeild. We gaan er in ieder geval elke keer een mooie zeildag van maken”, klinkt het uit de mond van de gemotiveerde trainer. Omdat Demi uit Grou komt is gekozen voor het Pikmeer. ,,Het is een mooie locatie om te zeilen. Verder hebben we ook nauwelijks last van andere schepen. Het is in de winter echt rustig op het Pikmeer in Grou.” Alleen als het water bij Grou bevroren is blijven de boten binnen. Dan is het tijd voor de ijszeilers, een andere club die twee week geleden nog in het watersportdorp actief was.

Zeilklasse
De Optimist is een éénmans jeugdzeilboot. Optimisten hebben een spriettuig, een zeiloppervlakte van 3,5 m² en zijn 2,30 m lang × 1,15 m breed. De boot is eenvoudig zelf te bouwen. Tegenwoordig zijn de meeste optimisten van polyester gemaakt, maar ze kunnen ook van hout zijn. De mast, giek en spriet zijn meestal van aluminium gemaakt, het zwaard en roer van polyester. Maar ook deze kunnen van hout zijn.

De Optimistklasse is de grootste wedstrijdklasse, zowel nationaal als internationaal. Kinderen mogen wedstrijdzeilen in de Optimist tot en met het kalenderjaar waarin ze vijftien worden. Daarna stappen ze vaak over op een andere éénmans jeugdzeilboot zoals de Splash, de Europe of de Laser.

Dobberen
De weersomstandigheden kunnen in de winter aardig variëren. Soms is het zonnig en rustig en dobberen de zeilboten met een rustig vaartje over het water. Demi: ,,We varen niet dicht onder Grou, want daar is minder wind.” Soms trekt de wind stevig aan en komt er vaart in de kleine vloot van witte zeilen. Met wetsuits, handschoenen en zelfs een berenmuts houdt de zeiljeugd het prima vol onder de soms stralende winterzon en fraaie wolkenluchten die weerspiegelen in het Pikmeer.

Henk Brinkman