Johannes Duhoux op bijzondere manier verrast op 89ste verjaardag

LEEUWARDEN - Johannes Duhoux, voormalig slager, herbergier en hotelier in Wirdum, werd donderdag 25 februari in verzorgingshuis Nieuw Sonnenborgh getrakteerd op een bijzonder verjaardagsfeest. Beroepsmuzikant Folkert-Hans Tolsma kwam speciaal vanuit Opende langs om op te treden met zijn coronaproof-muziekfiets.

Bovendien kregen alle bewoners voorafgaand aan het optreden een klein presentje voor de deur om 'gezamenlijk' (op 1.5m) een toost uit te kunnen brengen.

Johannes Duhoux, geboren op 25-02-1932 te Wirdum, was ruim zestig jaar getrouwd met Wiepkje Hartstra. Ze kregen drie kinderen en zeven kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Sinds 18-04-2018 is Johannes weduwnaar .

Na zijn pensionering was Johannes zeer actief op de fiets. Zo werd - na zijn 70ste - tien keer de fietselfstedentocht voltooid. Ook wandelde hij de tocht diverse malen. De Slachte (vijf edities) prijkt eveneens op het palmares. In zijn jongere jaren schaatste hij de Elfstedentocht bovendien, en dus viel het diploma van de provincie Fryslân hem ten deel.

Johannes is een groot sportliefhebber. Bijna zeventig keer bezocht hij de PC te Franeker en de Freule in Wommels, en niet te vergeten de Dames PC te Weidum. Er gaat geen weekend zonder kaatsen voorbij: Jongens, Dames en Hoofdklasse hebben allemaal zijn interesse. Maar ook is hij gek op voetbal. Hij zit al bijna twintig jaar bij SC Heerenveen op de tribune.

In de winter periode vermaakt hij zich met biljarten en schutjassen, of bij de tv een potje pool biljarten kijken tot in de late uurtjes. Met droog weer gaat hij bijna wekelijks op de fiets naar Wirdum, of naar Stiens en ook naar Britsum naar de melkboer en dan bij de Ee langs weer terug naar huis. Johannes is nog steeds zelfstandig wonend en staat bijna iedere dag zijn eigen potje te koken.