'Samen vegen wij de stad weer schoon'

LEEUWARDEN - Ype en Edzer rijden iedere dinsdag samen door de buitenwijken van Leeuwarden. Met de herkenbare rode veegwagen van Omrin maken zij zo alle straten en paden schoon. Als duo afvalhelden doorkruisen ze de stad.

Voor Edzer (17) komt daarmee een droom uit. ,,Dit is een prachtige werkplek. Van kleins af aan zag ik het al als een droombaan om op de veegauto te rijden. Sinds oktober kan ik dat mooi doen als onderdeel van mijn stage voor mijn school, het Comenius in Leeuwarden.” Ype geniet op zijn beurt van zijn jonge bijrijder. ,,Edzer doet het geweldig, hij werkt heel netjes en zorgvuldig.”

Ype Wijma werkt al 25 jaar - altijd op de veegwagen - voor Omrin en vierde onlangs zijn jubileum. Hij vertelt: ,,De vrijheid van het werk is prachtig. En je hebt zichtbaar eer van je werk. Wij vegen samen de stad weer schoon. Natuurlijk houden we rekening met corona, zoals iedereen. Maar buiten valt het goed te doen." Een trotse Edzer vult aan: ,,Ik hoop hier ooit te mogen werken. Het geeft altijd een fijn gevoel om alles weer mooi schoon te maken." Er volgt een wijds armgebaar: ,,Aan de voorkant van onze veegwagen ligt al het afval, en aan de achterkant is het weer helemaal schoon. Daar doe je het voor.”

Bladblazer
Soms zien ze onderweg een grote bult grof vuil liggen. ,,Zoiets kunnen we niet zelf opruimen, maar we geven het snel door", aldus Edzer. Voor hem is de dinsdag dé dag van de week om naar uit te kijken. Samen met Ype op de veegwagen. Het is een serieuze en belangrijke taak. En ook Ype geniet van de samenwerking met zijn jonge collega. Hij begeleidt Edzer met plezier. Samen hebben ze de grootste lol onderweg. Ype: ,,We praten heel wat af op zo’n dag en ik geef tips. We hebben het overal over en soms zetten we ook gewoon een muziekje aan. Hij neemt zijn eigen speaker mee." Ze hebben een duidelijke taakverdeling. Zo mag Edzer onderweg ook met een bladblazer goten schoonblazen. Ype: ,,Zo kunnen we samen de straat nog beter schoon maken. Hij loopt voorop en ik rijd erachteraan."

Afvalheld
Na een dag door de stad rijden, is er rond de werkplaats van Omrin aan de Hidalgoweg ook nog van alles te doen. Met zijn heftruckrijbewijs op zak rijdt Edzer zorgvuldig tussen de enorme stapels containers door. ,,Vandaag breng ik met de vorkheftruck nieuwe containers naar de werkplaats. Onlangs heb ik geholpen met de strooiwagens, die staan hier ook. Er is altijd wel wat te doen." Met een grijper en vuilniszak loopt hij even later rond over het terrein. Hij vist secuur zwerfafval op en stopt het in de zak. Ype besluit: ,,Daar geniet ik echt van. Die jongen leeft hier helemaal op en neemt zijn taak heel serieus. Voor mij is Edzer ook een echte afvalheld."

Van maandag 1 tot en met zondag 7 maart is het de Week van de Afvalhelden. Het is dé week waarin medewerkers uit de afvalbranche, een vitale sector, centraal staan. Daarom speciale aandacht voor deze branche.