'Geef mij maar sneeuw, ijzel is een killer'

LEEUWARDEN - Nederland bond anderhalve week geleden massaal de ijzers onder. Dagenlang schaatsplezier ging gepaard met de nodige sneeuw en gladheid. Joeke Keizer, gladheidsbestrijder bij Omrin, zorgde er met zijn collega's voor dat iedereen veilig naar zijn favoriete schaatsplek kon rijden.

,,Leeuwarden is een prachtige stad. Ik vind het daarom mooi om een bijdrage te kunnen leveren aan de veiligheid op de Leeuwarder wegen en vlak daarbuiten", aldus Joeke.

Duurzame gladheidbestrijding
Zodra het kwik begint te dalen, houdt Joeke het weerbericht nauwlettend in de gaten. ,,Vroeger begon het dan echt te kriebelen, maar na twintig jaar in dienst is dat wel een beetje voorbij", lacht de 39-jarige Buitenposter. Als er gladheid is voorspeld, komt Joeke in actie. Om half 8 ’s ochtends staat Joeke klaar om de nachtploeg af te wisselen. ,,Nadat ik ben gebriefd, ga ik de weg op. Mijn borstelmachine is dan vaak al gevuld met pekelwater, een mengsel van water uit het Ouddeel en 21% zout. Hiermee houden we de fietspaden, maar ook de grotere wegen vrij van sneeuw en ijs. Eerst borstel ik het sneeuw weg en vervolgens sproei ik na met het pekelwater”, legt Joeke uit. Hij is naast gladheidbestrijder ook allround reinigingsmedewerker. ,,In de zomer maak ik met dezelfde borstelmachine de straten onkruidvrij.”

Koffie en een praatje
Met ruim dertig man werkt Omrin aan het veilig houden van de straten en binnenwegen in Leeuwarden, Harlingen en een deel van de Waadhoeke. Joeke Keizer neemt het sneeuwvrij maken van Leeuwarden voor zijn rekening. Daar is niet altijd iedereen even blij mee. Joeke: ,,Op het Zaailand sprak een vrouw mij kortgeleden aan. Ze vond het niet leuk dat ik de sneeuw opruimde, omdat ze dan niet meer kon sleeën met haar kinderen. Dat snap ik wel, maar op het Zaailand wil iedereen op vrijdag ook weer veilig over de markt kunnen lopen”, vertelt Joeke. ,,Maar de meeste mensen zijn heel blij dat we er zijn. We zorgen ervoor dat ze veilig over straat kunnen lopen, fietsen of rijden. Soms komen mensen naar me toe met een kan koffie en wat lekkers. Dat vind ik hartstikke leuk. Even een praatje en dan weer door.”

Verraderlijk
Joeke weet als geen ander hoe verraderlijk gladheid kan zijn. ,,Geef mij maar sneeuw, want ijzel is een killer! Ik rijd nu op een borstelmachine, maar heb ook jarenlang in de nachtploeg gezeten. Als ik dan naar het werk reed, waren de wegen nog niet gestrooid. De valkuil is dat je denkt: het valt wel mee. Op de ene plek kan het wegdek ‘droog’ zijn, terwijl het een paar honderd meter verderop spekglad is. Ik zeg altijd: zie je de weg glinsteren, dan is het glad. Hopelijk komt dat niet te vaak voor en zijn wij dan dus al met onze ploeg geweest."

Van maandag 1 tot en met zondag 7 maart is het de Week van de Afvalhelden. Het is dé week waarin medewerkers uit de afvalbranche, een vitale sector, centraal staan. Om die reden zowel deze als volgende week aandacht voor deze branche.