IJszeilers Grou knallen over bevroren thuiswater

GROU - Sommige ijszeilers kwamen dertien jaar geleden voor het laatst in Nederland in actie. Grouster Rico Wouda greep vorige week meteen zijn kans toen het ijs het toeliet. Hij ging met enkele leden van de club van IJszeilers Grou nabij Lelystad het ijs op. Afgelopen vrijdag staken Pieter Dijkstra en een kwartet andere Grousters van wal op bevroren thuiswater.

IJszeilers Grou

Vorige week greep een groep ijszeilers uit Grou de unieke kans om weer over het ijs te zoeven. Robert Lammers: ,,Als je accelereert hoor je alleen maar het ijs en de wind in de zeilen." De laatste jaren werd er vooral in het buitenland gezeild. Rico Wouda: ,,Als het weer en het ijs gunstig zijn dan haal je makkelijk 100 kilometer of meer."

Gepassioneerd

Donderdag 11 februari vertrok de groep om half negen vanuit Fryslân. De Grouster Rico Wouda is al vanaf zijn zestiende een enorm gepassioneerd ijszeiler. ,,Het was voor mij de eerste keer dat ik in Nederland zeilde. Ik ben wel vanaf mijn zestiende diverse keren in het buitenland geweest zoals in Duitsland en Italië."

Weinig wind

Nadat de boten zeilklaar gemaakt waren, was het wachten op genoeg wind om vaart te maken. ,,We laten de boten liggen en monteren elke dag het zeil en de ijzers. Rond een uur of half twee trok de wind aan. We moesten flink ons best doen om genoeg wind te vangen en vaart te maken. Maar het waren verder perfecte omstandigheden om lekker over het ijs te gaan. De dag erna gingen we weer met een club op pad, omdat er tot windkracht 4 werd verwacht”, vertelt een enthousiaste Rico Wouda.

Friese titel

De gedocumenteerde historie van het het ijszeilen in Grou gaat slechts terug tot 1979. ,,Al zijn er als sinds 1960 ijszeilers actief in Grou", laat ijszeiler Bernie Hooghiemster weten. In 1979 organiseerde KWV Frisia het ‘officieuze Friese kampioenschap’. Omdat er op de zaterdag 6 januari te weinig wind stond, moest er worden uitgeweken naar de zondag. Op die dag deden slechts negen deelnemers mee. De organisatoren moesten echter de wedstrijd inkrimpen en het geplande aantal van vijf manches terugbrengen tot drie, omdat een aantal vrachtschepen via het Prinses Margrietkanaal zou passeren en het Pikmeer-ijs kon doen scheuren en breken. Voor Roelof E. Wester uit Grouw vormde dat alles geen beletsel om zijn Friese titel destijds te prolongeren. Met zijn nieuwe 'ijsschip' kwam hij in alle drie manches met royale, soms minuten grote voorsprong door de finish. ,,Het ging inderdaad fantastisch", verklaarde hij na afloop. Zo valt in een historisch verslag van KWV Frisia te lezen.

Pikmeer

Vorige week waren de omstandigheden in Grou ook zodanig goed dat er gezeild kon worden. Een viertal zeilen was op de ijszee te bekennen. Pieter Dijkstra besloot zijn boot op ijzers uit het vet te halen. In de buurt van het Theehuis maakte hij zijn speciale ‘ijsschip’ klaar voor een tocht over bekende zeilijs bij het watersportdorp. Onder stralende omstandigheden met genoeg wind, konden de heren zich na acht jaar weer eens flink uitleven op het bevroren thuiswater. ,,Ik doe al veertig jaar aan ijszeilen, maar het blijft toch altijd een bijzondere belevenis”, laat veteraan Bernie Hooghiemster weten.

Henk Brinkman