Koploper SC Cambuur verslaat dapper TOP Oss

LEEUWARDEN - SC Cambuur boekte dinsdag 16 februari tegen TOP Oss alweer de achttiende competitiezege van het seizoen. De Leeuwarders bleken in de 23ste speelronde te sterk voor de Brabanders: 3-0.

Tot Ons Plezier Oss hield de manschappen van trainer Henk de Jong eerder dit seizoen in het Frans Heesenstadion nog in bedwang middels een 2-2 gelijkspel. 

Voorafgaand aan de wedstrijd werd een minuut stilte in acht genomen ter ere van onlangs overleden erelid Johannes 'Hampie' Bakker (88). Bovendien speelden de geel-blauwen met rouwbanden. 

Wedstrijdverloop

SC Cambuur werd in de eerste minuut flink onder druk gezet, maar kwam met de schrik vrij. Daarna nam de thuisclub steeds meer het initiatief, al kwamen de Brabanders er regelmatig brutaal uit. Robert Mühren was vervolgens een aantal keren gevaarlijk, en ook Calvin Mac-Intosch dwong keeper Bo Geens tot een uiterste redding in de openingsfase. Halverwege de eerste helft verrichtte Sonny Stevens formidabel keeperswerk, door Olivier Rommens tot tweemaal toe op katachtige wijze dwars te bomen. Enkele minuten daarna werd Jamie Jacobs gevloerd in de vijandelijke '16'. De bal ging op de stip en Mühren faalde niet: 1-0. Voorts golfde het spel op en neer en legden beide teams veelbelovende aanvallen op de mat. Tot aan de pauze bleef de stand echter onveranderd. 

Zonder wijzigingen werd aan de tweede helft begonnen.

Na de spelhervatting had SC Cambuur duidelijk meer controle over het duel. TOP Oss - lange tijd taai en dapper strijdend - kwam amper van de eigen helft en het was wachten op verdubbeling van de marge. Op het uur was Kallon het meest dichtbij de 2-0; Bo Geens redde met zijn vuisten na een snoeiharde uithaal van de vleugelflitser. In de 78ste minuut viel de tweede van de Leeuwarders dan toch. Giovanni Korte verschalkte doelman Geens met een bekeken wippertje: 2-0. In de extra tijd bepaalde Mühren de eindstand op 3-0. 

Opstelling SC Cambuur

Stevens, Schmidt, Mac-Intosch, Schouten, Sambissa, Hoedemakers, Jacobs, Maulun ('81 Ter Heide), Doodeman* ('67 Antonia), Mühren, Kallon ('67 Korte)
*Nick Doodeman, pas overgekomen van FC Volendam, maakte zijn debuut

Karakteristieken

Uitslag: 3-0 (1-0)

Scoreverloop: 1-0 Mühren ('26/pen.), 2-0 Korte ('78), 3-0 Mühren ('90+3)

Scheidsrechter Jannick van der Laan gaf geel aan Kallon, Hoedemakers (SC Cambuur) en Kaak (TOP Oss). 

Aantal toeschouwers: 0

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut