Flink lagere straffen voor mishandeling om grap met seksadvertentie

Voor het medeplegen van zware mishandeling met voorbedachten rade zijn een 29-jarige inwoonster van Grou en een 46-jarige man uit Leeuwarden dinsdag veroordeeld tot zes maanden cel en zes maanden voorwaardelijk.

Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden veel hogere straffen geëist: 6 jaar cel voor de vrouw en 5 jaar voor de Leeuwarder. Dat er uiteindelijk veel lagere straffen opgelegd werden, kwam doordat de rechtbank vond dat er geen sprake was van een poging tot moord, maar ‘slechts’ zware mishandeling van het slachtoffer, een 34-jarige man uit Kootstertille.

De man en de vrouw hadden het slachtoffer in de zomer van 2019 naar de woning van de vrouw gelokt, omdat zij een foptelefoontje had gekregen, waarin de beller beweerde dat er een seksadvertentie van de vrouw in de Kollumer Courant geplaatst zou worden.

Het ging om een grap maar de verdachten namen het telefoontje serieus. De vrouw dacht dat de man uit Kootstertille erachter zat, hij was de enige persoon die zij kende die in de Wâlden woonde. De man werd naar de woning gelokt, waar hij door de Leeuwarder met een bahco werd mishandeld.

Man takelt Leeuwarder flink toe

De man slaagde erin de bahco afhandig te maken en ging op zijn beurt de Leeuwarder te lijf. Die ging knock-out. Toen de Leeuwarder bij bewustzijn kwam, kreeg hij opnieuw klappen en trappen van de man. Die is vorig jaar juli wegens poging tot doodslag veroordeeld tot een jaar cel en tbs met dwangverpleging. De rechtbank oordeelde dat hij in eerste instantie uit zelfverdediging had gehandeld. Hij had echter de grenzen van de noodzakelijke verdediging overschreden toen hij de Leeuwarder voor de tweede keer te lijf ging.

De man liep zwaar hersenletsel op, waarvan hij nog steeds niet is hersteld. Hij kan zich niets meer van de bewuste avond herinneren. De rechtbank hield er bij het bepalen van de strafmaat rekening mee dat de man zwaar is toegetakeld. Bij de vrouw liet de rechtbank meewegen dat de vrouw niet heeft deelgenomen aan het geweld. Zij was de woning ontvlucht. Bij haar is een borderlinestoornis en een autistische stoornis vastgesteld. Op basis van de persoonlijkheidsproblematiek adviseerde de rechtbank Justitie om onderzoek te doen naar „een passend detentieregime” voor de vrouw. De twee moeten een schadevergoeding van 2700 euro aan de Leeuwarder betalen.