Burgemeester Buma kondigt noodverordening af voor grote delen van Leeuwarden

Burgemeester Sybrand Buma heeft vanavond een noodverordening afgekondigd. De verordening is om tien voor acht ingegaan en geldt voor het centrum en de Oranjewijk.

Met de noodverordening treedt een gebiedsverbod in werking voor mensen die willen demonstreren. Hierdoor heeft de politie meer bevoegdheden om in te grijpen bij dreigende ongeregeldheden. Na negen uur geldt de avondklok en is de noodverordening overbodig omdat dan niemand meer op straat mag zijn.

Lees ook | Vooralsnog rustig op straat in Leeuwarden

Op sociale media circuleren verschillende oproepen om vanavond te protesteren tegen de coronamaatregelen. Op verschillende plekken in de stad willen mensen zich verzamelen om van daaruit richting het centrum te gaan. Onder meer de Jumbo bij het Hoeksterend en de Albert Heijn aan de Emmakade worden genoemd als verzamelplek. Op deze locaties is het vooralsnog rustig.

Bij de Azaleastraat verzamelden zich tussen 20:30 en 21:00 ongeveer twintig mensen. Op het moment dat politie met meerdere voertuigen arriveerde, verspreidde de groep zich, vertelt een buurtbewoner.

Persverklaring

In een persverklaring geeft burgemeester Buma aan dat de vrees bestaat dat groepen mensen in het centrum de confrontatie aan willen gaan met de politie. Ook zouden sommigen het plan hebben om te gaan plunderen. Andere groepen, waaronder de harde kern van Cambuur geven juist weer aan om plunderingen en vernielingen niet te tolereren en in te grijpen als dat toch gebeurt.

Door de noodverordening is het verboden voor potentiele deelnemers aan acties om zich in het centrum of in de Oranjewijk op te houden. De politie kan iedereen bevelen zich te verwijderen. Op overtreding van de noodverordening staat maximaal drie maanden cel of een boete van maximaal 4350 euro.

Een noodverordering kan door een burgemeester worden afgekondigd als er vrees is voor ernstige wanordelijkheden.