Politie heeft Leeuwarden in beeld als demonstratielocatie maandagavond

De politie heeft onder andere Leeuwarden op een lijstje staan van steden waar maandagavond mogelijk weer gedemonstreerd wordt tegen de avondklok en de geldende coronamaatregelen. Dat zegt Willem Woelders, hoofd Operatiën bij de Nationale Politie, in het radioprogramma 1 op 1.

Ook Amsterdam, Apeldoorn en Utrecht staan op dat lijstje, in totaal gaat het om zo’n zeven steden. Zondagmiddag kwamen er ook al demonstranten bijeen op het Zaailand in Leeuwarden, zij zijn weggestuurd door de politie, daar hoefde geen geweld aan te pas te komen, zoals op andere plaatsen in het land wel het geval was.

Woelders houdt wat betreft maandagavond wel een slag om de arm. „Het is altijd maar de vraag of die demonstraties ook feitelijk plaatsvinden. We hopen dat het uiteindelijk niet gebeurt.”

De politie kan er in ieder geval rekening mee houden, maar voorkomen is knap lastig. „Met name als mensen op rellen uit zijn, die mensen kunnen pas op het allerlaatste moment nog bepalen of ze iets gaan doen”, aldus Woelders.

Via sociale media houdt de politie nauwlettend oproepen tot geweld in de gaten, ook Facebook zelf houdt zich daar bijvoorbeeld mee bezig.

De oproep om maandagavond ook in Leeuwarden te gaan demonstreren heeft ook de MI-side, een groep fanatieke supporters van Cambuur, bereikt. In een bericht op Instagram gaat rond dat de MI-side zich wel achter het protest schaart, maar „het slopen, vernielen en plunderen van eigendom van onschuldige burgers" niet pikt. „Mocht dit wel het geval zijn, dan treden wij als groep hier tegen op.”