Politie controleert alle aanwezigen bij demonstratie tegen coronamaatregelen op Zaailand

Zo’n dertig tot veertig mensen togen zondagmiddag naar het Leeuwarder Zaailand om hun ongenoegen over de coronamaatregelen te ventileren. De Leeuwarder politie sprak met hen en zette ze op de foto. De identiteitskaart van alle aanwezigen werd eveneens gecheckt.

Rond 15.00 uur stuurden agenten de mensen weg, de demonstratie werd beëindigd. Volgens een aanwezige agent kregen alle demonstranten een bekeuring.

Amsterdam

Ook elders in het land kwamen mensen zondagmiddag om dezelfde reden samen. Onder meer op het Museumplein in Amsterdam. Daar heeft de politie een noodbevel afgekondigd. Volgens de gemeente wordt de groep die tegen de regels demonstreert tegen het coronabeleid steeds groter en nemen de risico’s toe. Eerder werd het aantal betogers geschat op rond de 250. De politie is met veel man op de been, aangezien er op voorhand aanwijzingen waren dat mensen naar het Museumplein wilden komen om - net als vorige week zondag - geweld te plegen.

Eindhoven

Op het 18 Septemberplein in Eindhoven greep de politie zondagmiddag ook in. Daar verzamelden vele honderden mensen, waarvan een aantal met vuurwerk naar de politie gooide. De betogers waren tegen de regels in toch naar het plein gekomen. De mobiele eenheid omsingelde het plein. Iedereen werd naar het midden van het plein geleid.