Doorloper | 'We werken vanuit ons hart'

LEEUWARDEN - Mirjam Landskroon en Froukje Tabak vormen samen de gezichten van Haaksma & de Haan Uitvaart. Beiden mogen graag een flinke wandeling maken en zijn dol op een frikandel speciaal. Dat en meer in de Doorloper van deze week.

Relaties?
Froukje: Ik ben getrouwd met Sije en we hebben twee fantastische (tweeling) zonen.
Mirjam: Ik ben getrouwd met Ronald en we hebben twee kinderen: Joris en Isis.

Onze favoriete vrijetijdsbestedingen:
Froukje: Ik mag graag volleyballen en wandelen met de hond, ook een spannende detective brengt me ontspanning.
Mirjam: Hetzelfde eigenlijk, behalve dan volleyballen... Een flinke wandeling, een goed boek lezen of spelletjes spelen brengt de nodige ontspanning... Ook sinds kort Netflix ontdekt: een goede serie kijken is ook erg leuk!

Als we in een ander land zouden moeten wonen, dan gingen we naar:
Froukje: Naar Kroatïe, altijd mooi weer en heeft een prachtige kust.
Mirjam: Indonesië, een paar jaar geleden daar een rondreis gemaakt en dat was werkelijk echt fantastisch! Altijd mooi warm weer, hele vriendelijke mensen en prachtige natuur.

Het mooiste televisieprogramma:
Froukje: Ik heb niet echt een voorkeur voor een programma, het journaal staat wel altijd aan.
Mirjam: Over het algemeen kijk/keek ik niet zo heel vaak televisie, maar de slimste mens vind ik leuk en nu we sinds kort Netflix hebben, heb ik ook geleerd wat Binge-watching betekent. Haha...

Maak ons wakker voor:
Froukje: Kip of een frikandel speciaal.
Mirjam: Ja, frikandel speciaal altijd goed inderdaad, maar voor een flinke portie gyros kom ik ook mijn bed wel uit hoor.

Als we miljoenen zouden winnen met een loterij dan:
Froukje: Een gedeelte zelf houden en aan mijn kinderen geven. Daarnaast gaat dan ook een groot deel naar goede doelen.
Mirjam: Ja, ik kan me daarin helemaal vinden! Hetzelfde dus! En opnieuw een rondreis in Indonesië maken is dan ook mogelijk.

Hoe wij elkaar ontmoetten en voor onszelf begonnen:
Eind 2014 tijdens de opleiding voor uitvaartbegeleider in Geldermalsen. Samen reizend en studerend, hebben wij deze opleiding met goed gevolg afgerond. Mirjam: ,,Ik startte in 2016 bij een uitvaartonderneming in Friesland en Froukje startte bij een uitvaartvereniging in haar regio." Froukje: ,,We bleven contact houden totdat ik ook solliciteerde bij de zelfde uitvaartonderneming waar Mirjam werkte en zo werden wij in 2019 collega`s. Hoe fijn is dat om elkaar zo weer te ontmoeten! In 2020 werd ons de kans geboden de uitvaartonderneming over te nemen." Mirjam en Froukje: ,,We mogen nu als uitvaartvrouwen families begeleiden bij het invulling geven aan het afscheid nemen van iemand die hen lief is. En dat in alle rust en met alle ruimte die de familie in rouw nodig heeft. Met tijd en aandacht voor hun wensen, om zo samen een persoonlijk afscheid te creëren. Zodoende willen wij op een andere manier invulling geven aan 'het verzorgen van uitvaarten'. Daarin versterken wij elkaar, samen delen wij onze visie en passie."

Ons motto:
Werken vanuit ons hart, betrokken en met een warm gevoel.

Wat ons bindt:
Wij versterken elkaar, elk met haar eigen kwaliteiten, om van het afscheid van uw geliefde een waardevolle herinnering te maken, wij nemen de tijd, bieden een luisterend oor en denken tot in detail met mee.

Hoe wij omgaan met de coronacrisis:
Wat ons het meest raakt is de afstand die gehouden moet worden omdat je juist op deze momenten dicht bij elkaar wilt zijn, elkaar wilt troosten door een knuffel of aanraking, elkaar die steun en warmte wil geven. Op persoonlijk vlak maar zeker ook binnen ons werk. Toch ontstaan er dan ook weer nieuwe initiatieven van afscheid nemen. Een erehaag gevormd door de buurtbewoners, persoonlijke videoboodschappen of het toch bij kunnen wonen van de afscheidsplechtigheid door middel van een livestream. We proberen om binnen de geldende RIVM-richtlijnen een uitvaart zo persoonlijk mogelijk te maken en de nabestaanden te begeleiden in de keuzes die daarin gemaakt moeten worden.

We kunnen niet zonder:
Het vertrouwen in elkaar, dat je altijd bij elkaar terecht kunt, en daarmee ook het vertrouwen van de families krijgt die we begeleiden. Want alleen met dat vertrouwen kunnen we een passend afscheid vormgeven en tot een waardevolle herinnering maken. We kunnen ook niet zonder elkaar! Naast dat we collega’s zijn delen we ook privé veel met elkaar, en delen we dezelfde interesses! Zeker ook de liefde voor Leeuwarden! De Oldehove, het stadscentrum, de Prinsentuin, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Mirjam, geboren en getogen in Leeuwarden, spreekt 'Liwadders',  en kent de stad als geen ander.

We zijn dankbaar voor:
Onze vriendschap die zich vertaald naar onze werkzaamheden. Doordat we ons zelf kunnen zijn bij elkaar, en ook onze kwetsbaarheid kunnen tonen. Daarin versterken we elkaar. Zodat een uitvaart geheel naar wens van de familie is verlopen en ze daar met een goed gevoel op terug kunnen kijken. Dat is voor ons de mooiste waardering die we kunnen krijgen.

We hopen nog lang...
Gezond te blijven en met veel enthousiasme en met liefde en passie nabestaanden te mogen begeleiden, er op een persoonlijke manier voor ze te zijn.

Wilt u individueel of als groep meedoen aan deze rubriek? Mail dan naar redactie.hah@ndcmediagroep.nl of doe een belletje naar 0641954610.