Stichting Dierenopvang de Wissel luidt de avondklok

LEEUWARDEN - Met de avondklok in het vooruitzicht werden sommige mensen heel creatief, zo bleek op social media. Een hond aanschaffen speciaal om tijdens de avondklok erop uit te kunnen of de hond van de buren lenen. Als hondenbezitter val je immers onder de uitzonderingen.

Verschillende creatieve ideeën passeerden de afgelopen dagen de revue.

Over de aanschaf van een hond om de avondklok te omzeilen heeft Dierenopvang de Wissel een duidelijk advies: ,,Doe het niet”, zegt Wendy van den Daal van Stichting Dierenopvang de Wissel. ,,Wij hebben deze ideeën uiteraard ook gelezen, maar we merken er in de opvang niets van. Gelukkig maar, het is niet iets dat we aanraden. Het is niet de juiste reden om een hond aan te schaffen. Bovendien wordt er voor de honden die we in de opvang hebben altijd gezocht naar een specifiek baasje. We zoeken de perfecte match tussen dier en eigenaar. We gaan hier in niet over één nacht ijs. Er vindt een uitgebreid intakegesprek plaats. We zijn er dus ook niet bang voor dat honden vanuit de opvang opgehaald worden om de avondklok te omzeilen. Daar prikken we wel doorheen."

Ook het (uit)lenen van honden aan de buren of bekenden raadt Dierenopvang de Wissel af: ,,Als je de hond niet kent, kan hij wellicht anders reageren dan je verwacht. Het kan ook zo zijn dat een hond in het donker anders reageert dan overdag. De eigenaar weet dat, maar als je op pad gaat met een ‘leen-hond’ kunnen jij en andere hondenbezitters die hun hond uitlaten voor vervelende verrassingen komen te staan.”

Avondklok voor de dierenambulance
Door de avondklok verandert ook de werkwijze van de dierenambulance: ,,Uiteraard blijven we klaar staan voor dieren in nood, maar ook wij zijn gebonden aan de regels omtrent de avondklok. Dit betekent dat Dierenambulance de Wissel tussen 20.00 en 4.30 uur alleen rijdt voor noodgevallen. Dit is een uurtje langer dan de avondklok, omdat onze vrijwilligers ook voor 21.00 uur weer thuis moeten zijn. Onder noodgevallen wordt verstaan: gewonde of zieke dieren die in directe nood verkeren en waarbij directe hulp geboden is. Helaas mogen we tijdens de avondklok niet rijden voor dode dieren. We vragen daarbij de medewerking van de melder om het dode dier bijvoorbeeld in de berm te leggen of in een doosje te doen. Na het verstrijken van de avondklok komt de dierenambulance dan zo snel mogelijk langs. Wanneer iemand een melding doet wordt in overleg met de melder bekeken wat de beste oplossing is. Uiteraard zijn we altijd telefonisch bereikbaar voor overleg.” Dierenambulance de Wissel is 24/7 bereikbaar via 058-2663370.