Met verhuur varken, ezel, pony's en geiten inkomsten genereren?

LEEUWARDEN - De invoering van een avondklok zet mensen aan tot allerlei ideeën om straks toch nog laat de deur uit te kunnen. Op social media vragen mensen massaal of ze op iemand zijn hond mogen passen. Grappige filmpjes over als poedel vermomde mensen en honden die niet voor de dertigste keer naar buiten willen zijn trending.

Germ Reitsma, eigenaar van Kinderboerderij Leeuwarden, zit - net als tal van anderen die met hun onderneming zwaar getroffen zijn door de coronamaatregelen - al maanden in de hoek waar de klappen vallen. De verhuur van een aantal dieren zou uitkomst kunnen bieden.

,,De poorten zijn dicht en dus loop ik entreegeld en omzet van consumpties mis. Het onderhoud van het hele terrein plus gebouwen - met bijbehorende kosten - gaat echter gewoon door én mijn dieren moeten natuurlijk ook eten", zo vertelt Reitsma al schouderophalend. Ondanks de huidige zware omstandigheden zit hij niet bij de pakken neer, integendeel. De humor is er nog. ,,Ik krijg die grappige appjes over mannen die hun vrouw als poedel verkleden ook binnen op m'n mobieltje. Net als filmpjes van mensen die met nephonden de straat overgaan en allerlei oproepen om een hond van een kennis of de buren te huren. De term 'avondklokhond' wordt waarschijnlijk over een tijdje in de Dikke van Dale opgenomen. Wat leven we in een bizarre tijd hè?"

Op de Kinderboerderij zijn weliswaar geen honden te vinden, maar dieren - vriendelijke dieren, aaibare dieren - die tref je er natuurlijk meer dan genoeg aan. Reitsma had in een heel korte opwelling bedacht hoe hij op ludieke wijze toch nog wat inkomsten zou kunnen genereren uit de op handen zijnde avondklok. ,,Ik had al - puur voor de gein - het idee om mijn varken, ezel, pony's, schapen en geiten te gaan verhuren. Je zou het bijna doen, maar ik heb mijn dieren vreselijk lief en ga ze zeker niet - ook niet voor een leuk bedrag - aan onbekenden meegeven. Nee, dat gaat mij echt te ver. Ik houd samen met mijn medewerkers de moed erin, we gaan absoluut geen gekkigheid uithalen, en we hopen net als iedereen op betere tijden. Meer kunnen we niet doen", zo besluit Reitsma.