Koploper SC Cambuur ruim langs Jong PSV

LEEUWARDEN - SC Cambuur heeft zich deze speelronde weten te herstellen van de slechte resultaten uit de vorige twee competitieduels (thuisnederlaag tegen Volendam, gelijkspel bij NEC). In het Cambuurstadion werd vrijdagavond overtuigend gewonnen van Jong PSV: 5-1.

De geel-blauwen staan dankzij de overwinning nu drie punten boven Almere City FC. De Almeerders spelen later vanavond een thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht en kunnen bij een zege weer in punten gelijk komen. 

Wedstrijdverloop

Jong PSV toonde - evenals tijdens de vorige ontmoeting - geen ontzag voor SC Cambuur en nam zelfs in de vijfde minuut een voorsprong. Uit een counter haalde Jeremy Antonisse de trekker over: 0-1. Jamie Jacobs was namens de Leeuwarders in de openingsfase tot tweemaal toe akelig dichtbij een treffer. De middenvelder schoot een keer naast en vond keeper Maxime Delanghe op zijn weg. In de 21ste minuut haalde Jacobs - na een assist van Robin Maulun - wél de trekker over: 1-1. Kort daarna zorgde Joël Piroe voor enge momenten bij het doel van de geel-blauwen; David Sambissa verrichtte puik verdedigend werk en dus ontsnapte SC Cambuur. In de 28ste minuut zette Doke Schmidt prima voor op Maulun, die op zijn beurt de riante kans niet verzilverde. In de 34ste minuut kwam Issa Kallon - na een prima lichaamsbeweging - oog in oog met Delanghe te staan. De goalie van de Eindhovenaren weerhield de vleugelflitser van scoren. Vijf minuten voor de pauze bracht Robert Mühren zijn elftal op weergaloze wijze aan de leiding. Maulun verzorgde de assist en de spits controleerde de bal formidabel en de afronding was ijskoud geweldig: 2-1. Op slag van rust verdubbelde Mühren (assist Jacobs) de marge: 3-1 en daarmee nummer 20 van het seizoen alweer voor de topschutter. 

Zonder wijzigingen werd door de Leeuwarders aan de tweede helft begonnen.

Het spel golfde ook na de thee lekker op en neer. Waar Jong PSV het gevaarlijkst uit de kleedkamer leek te zijn gekomen, was het SC Cambuur dat als eerste toesloeg na de spelhervatting. Jamie Jacobs werd op maat bediend door David Sambissa: 4-1. Voorts ontstonden meerdere mogelijkheden om op 5-1 te komen, maar uit de counter waren ook de Eindhovenaren een keer behoorlijk dichtbij de 4-2. In de 72ste minuut viel de vijfde van de geel-blauwen alsnog. Jarchinio Antonia (weggestuurd door Mühren) verraste doelman Delanghe in de korte hoek: 5-1. De manschappen van trainer Henk de Jong maakten weliswaar aanspraak op een zesde doelpunt, maar erger leed bleef de dapper spelende Brabanders bespaard. 

Opstelling SC Cambuur

Stevens, Schmidt, Mac-Intosch ('86 Nieuwpoort), Schouten ('68 Kramer), Sambissa ('79 Bangura), Hoedemakers, Jacobs, Maulun ('79 Ter Heide), Breij ('68 Antonia), Mühren, Kallon

Karakteristieken

Uitslag: 5-1 (3-1)

Scoreverloop: 0-1 Antonisse ('5), 1-1 Jacobs ('21), 2-1 Mühren ('40), 3-1 Mühren ('45), 4-1 Jacobs ('58), 5-1 Antonia ('72)

Scheidsrechter Robin Hensgens gaf geel aan Krekels (Jong PSV). 

Aantal toeschouwers: 0

SC Cambuur speelde ter nagedachtenis aan oud-trainer Henk de Jonge met rouwbanden. Daarnaast werd voor de aftrap van het duel een minuut stilte in acht genomen. De Jonge, tussen 1980 en 1983 trainer van SC Cambuur, overleed eerder deze week op 74-jarige leeftijd.

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut