Suppen ook tijdens winterkou hot

LEEUWARDEN - Buiten is het waterkoud en toch gaan steeds meer mensen het water op in de winter. Suppen is in deze tijd van het jaar én gelet op de coronacrisis een zeer geschikte en steeds populairder wordende buitenactiviteit, maar bereid je wél goed voor.

Bij het suppen gebruik je alle spieren en dus ben je lekker actief en gezond bezig in de buitenlucht. Verder vind je ontspanning en rust op het water en dat is fijn in deze best wel stressvolle tijd. In de winter is het extra rustig en dat is erg prettig als je aan het suppen bent. Je komt nu bijna geen sloepen, rondvaartpramen of andere boten tegen. Zo heel af en toe tref je op het water een of twee kajakkers, roeiers of een paar bootjes met vissers die ook genieten van de natuur.

Ga je suppen in de winter dan heb je wel een speciale outfit nodig. Draag een wetsuit met daar overheen een sportjack voor de warmte of je kunt kiezen voor de duurdere optie: het drysuit, die je over je sportkleding draagt. Verder warme surfschoenen, handschoenen en eventueel een muts om je hoofd warm te houden. Dit alles ter bescherming van de kou en het koude water. Ga daarom ook altijd met iemand anders het water op. Zou er toch iemand in het water vallen, dan kun je elkaar helpen. Veiligheid staat voorop bij het wintersuppen en daarom is enige SUP-ervaring een vereiste als je in de winter het water opgaat. Wil je beginnen met suppen, wacht dan nog even op het voorjaar, zodat het water weer wat warmer is mocht je onverhoopt een plons moeten maken.

Bij SUP Skool Leeuwarden kun je onder begeleiding - in zeer kleine groepjes - wintersuppen door de mooie binnenstad van Leeuwarden, of er wordt gekozen voor een route over de Potmarge en door het Abbingapark. Bij het Stadsstrand in Leeuwarden stap je op en vanaf deze plek, kun je alle kanten op in dé waterstad van Friesland. ,,Genieten in de Prinsentuin met de Oldehove op de achtergrond of over de Nieuwestad, waar je onderweg nog warme chocolademelk kunt drinken bij Brasserie Spiegelaar. Hoe leuk is dat!", zo vertelt Tineke Merkus van SUP Skool Leeuwarden. ,,Maak het rondje op de SUP in de winter niet te lang, maximaal 1 tot 1,5 uur, want anders krijg je echt koude voeten. Maar het fijnste moment is toch na je SUP-tocht, als je weer thuis in de warmte met je kop thee op de bank zit. Wat voel je je dan voldaan!"