Tien coronabesmettingen in Leeuwarder zorgcentrum, geen bezoek meer toegelaten

Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan blijven de deuren van woonzorgcentrum Greunshiem in Leeuwarden de komende tijd gesloten voor bezoekers. Zorgkoepel KwadrantGroep meldt dat bij vier bewoners en twee medewerkers corona is vastgesteld.

Ook vier bewoners van Talant, die in hetzelfde gebouw zitten, testten positief. Aangezien er op meerdere afdelingen besmettingen zijn, heeft het zorgcentrum weinig zicht op de verspreiding van het virus.

De sluiting geldt sinds vrijdagavond 19.00 uur. Alle bewoners zitten in quarantaine in hun appartement. Wie besmet is, krijgt verpleging in de eigen woning. Volgende week donderdag worden alle bewoners van Greunshiem getest, laat de koepelorganisatie weten.

Oorizon, de dagbesteding voor doven en slechthorenden die in hetzelfde gebouw huist, blijft vooralsnog open. De bezoekers hebben daar een eigen ingang.

,,We beseffen dat dit een heftig bericht is”, aldus KwadrantGroep. ,,Vanzelfsprekend hebben wij in deze situatie extra aandacht voor de gezondheid en het welzijn van de bewoners van Greunshiem.” De deuren van Greunshiem openen weer als er geen besmettingen meer bij komen.

Bezoekregeling in andere zorginstellingen

Ook elders in de provincie passen zorginstellingen het bezoekbeleid aan. Bij Nij Smellinghe in Drachten mag er vanaf maandag per patiënt één dezelfde bezoeker zonder verkoudheidsklachten of koorts langskomen.

Coronapatiënten in het MCL in Leeuwarden mogen één keer per dag één bezoeker ontvangen. Mensen die zonder corona in het ziekenhuis liggen mogen ook enkel bezoek krijgen van één persoon.

Bij het Antonius Ziekenhuis in Sneek geldt de regel dat patiënten tussen 11.00 en 12.00 één persoon mogen ontvangen. Niet corona-patiënten mogen ook ‘s avonds tussen 17.00 en 20.00 uur nog van één iemand bezoek krijgen.

Tjongerschans in Heerenveen heeft als regel dat een coronapatiënt drie keer per week een uur bezoek mag ontvangen van degene die als eerste contactpersoon fungeert. Mensen die in het ziekenhuis liggen zonder coronaklachten mogen tijdens de dagelijkse bezoekuren één iemand ontvangen.

Voor alle zorginstellingen gelden uitzonderingen, bijvoorbeeld als het om babybezoek gaat.