Sterke Yerke IV komt eraan

LEEUWARDEN - De eerste buizen die nodig zijn voor de bouw van alweer de vierde Sterke Yerke werden afgelopen week afgeleverd bij SRF (Scheepsreparatie Friesland) in Harlingen. Sterke Yerke IV zal - als alles meezit - over vier tot vijf maanden gereed zijn.

Voor wie het niet (meer) weet, in 1974 bouwden zeven Leeuwarder vrienden een eerste vlot van maar liefst twaalf meter lang en vijf meter breed. Met deze eerste Sterke Yerke werden vooral de Friese meren en de Waddenzee bevaren. Een poging Engeland te bereiken, eindigde tien mijl uit de kust van Scheveningen, omdat er schipbreuk geleden werd. Een nieuwe Yerke werd gebouwd, waarmee in 1976 dan toch daadwerkelijk Engeland werd bereikt. Op de Thames, onder de Tower Bridge, ontstond het bizarre idee om daarna ook de Atlantische Oceaan over te willen steken. In 1979 was het zover: er was inmiddels een nieuwe Sterke Yerke III gebouwd, geschikt om de oceaan mee over te steken. Op 1 augustus vertrokken dan ook vier bemanningsleden van Sterke Yerke richting Curacao. Na 59 dagen bereikten ze de Canarische Eilanden om hier een tussenstop te maken. Onderweg werd onderzoek verricht naar olievervuiling op zee. Op 25 oktober begon de tweede etappe, richting Curaçao, terwijl ook op de Atlantische Oceaan weer de olievervuiling gemeten werd. Helaas strandde de Yerke, na 137 dagen varen, op de rotsen van Bonaire, slechts 60 mijl voor het einddoel Curaçao. Na diverse pogingen werd in 1986 het wrak gelicht en kon alsnog de laatste 60 mijl naar Curaçao afgelegd worden.

In 2018 vertrekt een groep oud bemanningsleden naar Bonaire om daar het in 1980 door de plaatselijke bevolking en overheid voor Sterke Yerke opgerichte monument te herstellen. Daar ontstaat dan ook het idee een vierde Yerke te bouwen. En inmiddels is het dus zover: de eerste buizen zijn vorige week gearriveerd bij scheepswerf SRF in Harlingen. Zodra alle tekeningen klaar zijn, kan de bouw beginnen. De verwachting is dat dit medio februari gaat gebeuren. Sterke Yerke IV is dus binnenkort een feit. De doop vindt waarschijnlijk ergens eind mei, begin juni plaats in thuishaven Leeuwarden. Tegen die tijd wordt iedereen uiteraard uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn (mits corona tegen die tijd niet langer roet meer in het eten gooit). Het is de bedoeling om de eerste twee jaar te gaan varen op de Waddenzee. Hierbij worden leerlingen van scholen van de kustplaatsen en de Waddeneilanden uitgenodigd aan boord te gaan om, naast het avontuur, onderzoek te gaan verrichten naar microplastics in de Waddenzee.

,,Overigens zoeken we nog (buitenwater) schippers, die als vrijwilliger met de Yerke willen gaan varen. Daarnaast trouwens ook mensen die onderweg het een en ander over het milieu aan de meevarende jongeren kunnen vertellen. En....uiteraard zijn donateurs en sponsors meer dan welkom", zo laat Wilfred de Jong namens de Yerkes weten. 

Kijk voor meer informatie op de website: www.sterkeyerke.nl.