Avontuur in coronatijd om droom uit te laten komen

LEEUWARDEN - Drie vrienden die in coronatijd het avontuur aangaan. Een project dat al hun vrije tijd op slokt. Om over hun spaargeld maar te zwijgen. Wat bezielt hen? Huis aan Huis Leeuwarden volgt het drietal tijdens het verwezenlijken van hun dromen en laat ze regelmatig aan het woord. Vandaag deel I.

De plannen waren slechts dromen en over beton en cement werd met geen woord gesproken. Maar voor Frank van Zomeren was vele jaren geleden alles kristal helder: een eigen sportbedrijf, met aandacht voor spieren en hersenen, voor jong en oud, voor sterke én kwetsbare schouders. Een maatschappelijke sportorganisatie: die moest er ooit van komen. Voorwaarde was dat broer Danny mee zou doen.

Frank, die bij boksschool Frisia onder de vleugels van Piet Rozendaal en vader Henk van Zomeren uitgroeide tot een alom gerespecteerd bokstrainer, smeedde plannen met broer Danny, iemand die over een goed zakelijk instinct beschikt. Danny vroeg Radboud Droog, een vriend van de broers, of hij mee wilde zoeken naar een 'geschikt pand'.

Dirk Boutsstraat
De zoektocht bracht hen uiteindelijk naar een gebouw aan de Dirk Boutsstraat, een deel van de voormalige CTS in Huizum. Een zestig jaar oude gymzaal, met kleedkamers en sanitair en vier kantoren. Een gebouw dat om een onderhoudsbeurt schreeuwde. En toch: ,,Het was liefde op het eerste gezicht”, zegt Frank. ,,We beoordeelden dit gebouw namelijk niet op z’n uiterlijk alleen.”

De drie besloten om samen in zee te gaan. Ook de rest van de gezinsleden ging akkoord. Radboud: ,,Al blijft het spannend, om in crisistijd zo’n avontuur aan te gaan. Ik sla nog niet een spijker recht. En dat weet mijn vrouw ook.” De gemeente Leeuwarden schaarde zich achter de plannen en accepteerde het bod zodat Danny, Frank en Radboud het zeker wisten: de droom was ineens een stuk dichterbij gekomen.

Ze vullen elkaar aan. Frank is een organisator met een aanstekelijke hoeveelheid energie, Danny regelt alle grote juridische en zakelijke klussen en Radboud beschikt over een behoorlijk (pr-)netwerk in de sport- en sociale sector.

Opkikker
Dankzij de hulp van familie en vrienden – waarbij vooral de ouders van Frank en Danny zich onmisbaar maken – is de eerste stap gezet: ,,Met bezems en zeep zijn we aan de slag gegaan. De grote verbouwingen komen nog. We pakken het stap voor stap aan.”

Er is nog heel veel te doen. Maar dat maakt niet uit. SportLokaal DB – de letters van Dirk Boutsstraat – gaat er komen. Frank: ,,Bewegen om je sterker en gelukkiger te voelen. Dat is het doel van SportLokaal.” De sportzaal wordt straks daarom ook verhuurd. Aan de judotrainer die kinderen zelfvertrouwen bijleert. Aan een docent die danst met ouderen met Parkinson. Jongeren die zich verloren of eenzaam voelen, kikkeren op van een stevige boksclinic.

,,We willen iets bijzonders beginnen én achterlaten. In onze stad. In een wijk waar we alle drie een deel van onze jeugd doorbrachten. Een plek om te sporten, om je goed te voelen en een plek waar je een duwtje in de rug krijgt als je het even niet meer zit zitten.” Wordt vervolgd...

Tekst: Henk Albers