GVL sluit jubileumjaar 2020 positief af

LEEUWARDEN - 2020 was het jaar waarin Gymnastiekvereniging Leeuwarden (GVL) het 125-jarig bestaan groots zou gaan vieren. Het liep allemaal totaal anders. Noodgedwongen werd gekeken naar wat wel kon. Zo werd er met succes een jubileum-hoodie ontworpen: vele leden hebben inmiddels eentje in bezit.

,,Wie had gedacht dat we als turnvereniging buiten zouden turnen", vertelt trainer/coach Chantal Vellinga. Alles werd letterlijk en figuurlijk uit de kast gehaald. Toestellen werden bijvoorbeeld naar de buitenlocatie gebracht. In de zomer is buiten turnen geen straf. Naast het in beweging zijn vindt GVL het samen zijn heel belangrijk."

Nu in de tweede lockdown is het een stuk lastiger. Maar GVL blijft niet stil zitten. Op de Facebookpagina van GVL kondigt de vereniging aan dat ze bezig zijn met een programma. Kinderen moeten bewegen en samenzijn met leeftijdsgenootjes.

Wedstrijden zijn er dit seizoen niet geweest. Door alle coronaregels was dit niet te realiseren. De Landelijke technische commissie groepsspringen organiseerde een online challenge. Een challenge waar tot en met eind 2020 door heel Nederland massaal gehoor aan werd gegeven. Als verenging kon je in teamverband een aantal series springen op het onderdeel trampoline valmat. In totaal worden er zes series gesprongen. De series werden gefilmd en opgestuurd. De teams werden verdeeld in de categorieën jeugd, junior en senior. GVL had twee jeugd teams, een junioren en een senioren team.

Er werden meer dan 300 filmpjes ingestuurd. Dat het zo’n groot succes zou worden had de organisatie niet verwacht. Het was een hele kluif om al de ingezonden filmpjes te beoordelen. De teams van GVL waren zeer succesvol, het resultaat was fantastisch. Het eerste jeugd team (Nikee Feitsma, Fenna Alkema, Tessa van der Vliet en Yara) de koning won goud. Het tweede jeugd team (Daphne Tienstra, Lisa van Winsen, Tessa Visser en Yael Bachtiar) werd met een klein verschil van 0,03 vierde. De senioren (Jessica Kruidhof, Maxime Keijzer, Yvonne van der Veen en Reina Rijpma) werden in deze moeilijke categorie derde. Tot slot de junioren (Amber Faber, Isabella Oord, Mirthe Blankhorst en Anne Rijpma), zij sprongen echt fantastisch, dit was dan ook terug te zien in het resultaat. Zij wonnen het goud met ruime voorsprong op de nummer twee. De prestaties van GVL zijn bijzonder knap: meer dan 300 teams deden mee, en dan lukt het alle vier de teams in de top vier te eindigen.

Wat staat er de komende maanden op het programma? Wat kan er wel en wat kan er niet? Op 27 maart staat er een grote wedstrijd op de agenda. Het Nederlands kampioenschap teamgym. Een zeer grote wedstrijd met teams uit heel Nederland, van zeer hoog niveau. Kan dit NK doorgaan? Het zou fantastisch zijn dat dit spektakel naar Leeuwarden komt... Houd de website van de vereniging, www.gvleeuwarden.nl, in de gaten. Mocht deze wedstrijd doorgaan dan mag je dit niet missen.