Musea in the spotlights: ‘Pareltjes geven mij energie’

Burgum - Friese musea riepen de bevolking op om de komende weken op bezoek te komen. Toeristen zijn er deze winter weinig en de musea hebben nauwelijks inkomsten. Wat is er te zien? De komende weken zet deze krant steeds een ander museum in de spotlights. Deze week Observeum Museum en Sterrenwacht in Burgum.

De pareltjes geven mij als vrijwilliger energie! Mijn naam is Ant Wiersma en ik ben vrijwilliger in het Observeum Museum en Sterrenwacht in Burgum. Als collectiebeheerder ben ik verantwoordelijk voor de objecten in zowel de expositie, als in depot. Ik ben actief in de tijdelijke expositiecommissie en verder pak ik alles aan wat me voor handen komt: samen met collega’s zorg dragen voor het geheel, bezoekers vriendelijk ontvangen, en de exposities er verzorgd uit laten zien.

Een van de pareltjes van mijn werk is het ontvangen van bezoekers, om samen met hen op pad te gaan door het gebouw. Ik hoop dan dat er een wisselwerking ontstaat tussen het object, de bezoeker en mij. Wat aten Redlef en Fredau in het Mesolithicum (8000 v. Chr.)? Hoe kookten ze? Een vraag- en antwoordspel over en weer. Voor zover het mogelijk is laat ik mensen ook gerechten uit die tijd proeven. Ook kunnen ze kijken door de indrukwekkende Miedematelescoop, op zoek in het heelal naar de maan. Of op zoek naar het steelpannetje (Grote Beer) en de poolster. Een andere parel van mijn werk is als mensen objecten schenken aan het Observeum. Schenkers die met veel enthousiasme vertellen over waar het vandaan komt, wie het heeft gemaakt en wie het heeft gebruikt. Vaak vertellen ze dat het door hun ouders met heel veel liefde is bewaard. Dat verhaal geeft een tijdsbeeld. Deze verhalen kan ik gebruiken om de geschiedenis rond Burgum in beeld te brengen. Mijn grootste passie ligt in Minsken: een zaal met streekgeschiedenis, zilver en textiel. Als ik een zilveren brandewijnkom in handen heb denk ik vaak: kon deze maar even praten, en me vertellen hoe en door wie hij is gebruikt. Even in de ‘Broek’ staan en voelen hoe indringend de woorden van de socialisten waren. Kom eens langs en probeer samen met mij de raadsels op te lossen!