Cambuur sluit 2020 in stijl af middels uitzege op Excelsior

ROTTERDAM - SC Cambuur heeft de eerste seizoenshelft op een prachtige manier af weten te sluiten. In het Van Donge & De Roo Stadion (voorheen bekend als Woudestein) waren de Leeuwarders met 0-1 te sterk voor Excelsior.

De geel-blauwen mogen zich derhalve winterkampioen noemen met - vooralsnog - zes punten voorsprong op achtervolger Almere City (de Almeerders komen maandag nog in actie en kunnen bij winst op Jong PSV tot op drie punten komen).

Wedstrijdverloop

SC Cambuur probeerde vanaf de aftrap het spel te maken, terwijl Excelsior (met name in de openingsfase) achterin de bus parkeerde. De Leeuwarders braken het duel al vroeg open. Op aangeven van Giovanni Korte kopte Robert Mühren in de dertiende minuut raak: 0-1. Voorts golfde het spel aardig op en neer. In de 28ste minuut waren de Rotterdammers voor het eerst gevaarlijk. Joël Zwarts kon geheel vrijstand inkoppen, maar Sonny Stevens stond op de juiste plek en voorkwam de gelijkmaker. Naarmate de rust naderde ging het tempo steeds meer omlaag en konden de beter combinerende geel-blauwen de voorsprong eenvoudig vasthouden. 

Zonder wijzigingen werd door de Leeuwarders aan de tweede helft begonnen.

Vijf minuten na de pauze was Excelsior tot tweemaal toe akelig dichtbij een doelpunt. Eerst trad Stevens reddend op, en uit de resterende corner schoot Reuven Niemeijer via de lat over. Een minuut later leek Mees Hoedemakers de score te verdubbelen. De middenvelder roste de bal tegen de paal. Kort daarop vloog een inzet van Mühren via een been van een tegenstander krap aan over. Halverwege de tweede helft leek Elias Mar Omarsson een defensieve fout van Schmidt af te gaan straffen, maar Sonny Stevens toonde zich weer eens zeer solide. In de 73ste minuut counterde Cambuur bijna naar de bevrijdende 0-2. Jamie Jacobs zijn uithaal ging echter recht op doelman Alessandro Damen af, die op zijn beurt eenvoudig kon redden. In de 82ste was Omarsson koppend gevaarlijk, maar wederom was Stevens bij de les. In de 88ste minuut kopte Zwarts vanuit riante positie over. In de 89ste minuut haalde Horemans hard uit, maar wéér was daar Stevens met een redding. Na een slotfase van onvervalst billenkniepen bleef de gelijkmaker dus uit en trokken de Leeuwarders ook de laatste wedstrijd van 2020 als winnaar over de streep. 

Opstelling SC Cambuur

Stevens, Schmidt, Mac-Intosch, Schouten ('74 Kramer), Sambissa ('69 Bangura), Hoedemakers, Jacobs ('86 Maulun), Paulissen, Korte ('69 Antonia), Mühren, Kallon ('86 Breij)

Karakteristieken

Uitslag: 0-1 (0-1)

Scoreverloop: 0-1 Mühren ('13)

Scheidsrechter Allard Lindhout gaf geel aan Van der Meer, Aberkane (Excelsior) en Hoedemakers (SC Cambuur). 

Aantal toeschouwers: 0

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut