Wat te doen tijdens de kerstvakantie in Leeuwarden?

Aangeboden door: easyterra.nl

De kerstvakantie zit er weer aan te komen. Je hebt dan dus ook weer tijd om er op uit te trekken en leuke dingen te gaan doen. Natuurlijk moet je hierbij wel rekening houden met de maatregelen die gelden vanwege het coronavirus.

Zo moet je natuurlijk altijd anderhalve meter afstand houden, terwijl je in de meeste gevallen ook een mondkapje op zult moeten hebben. Alsnog is het in principe mogelijk om iets leuks te gaan doen in Leeuwarden tijdens de kerstvakantie. Hieronder vind je daar inspiratie voor. 

Leeuwarden Free Tour

Elke dinsdag tot en met zondag is het mogelijk om met een lokale gids van A Guide to Leeuwarden de Friese hoofdstad te verkennen. Deze gidsen kunnen je de mooiste verborgen plekken van Leeuwarden laten zien, terwijl ze de geschiedenis van de stad natuurlijk ook kennen. De Leeuwarden Free Tour is bovendien niet voor niets al 6 jaar lang de best beoordeelde tour door deze stad op TripAdvisor. Ook als je vanuit Rotterdam komt kun je meedoen aan deze tour, al is het wel slim om je aan te melden. De Leeuwarden Free Tour begint trouwens op het Oldehoofsterkerkhof, het plein bij de Oldehove. 

De OnderWaterSafari

Op safari onder water? Dat klinkt vreemd, maar in het Natuurmuseum Fryslân is het wel mogelijk! Goedkoop een auto huren in Amsterdam is hier natuurlijk niet voor nodig. Het is namelijk een attractie die je door de Nederlandse onderwaterwereld voert. Autohuur speelt dus helemaal geen rol bij deze activiteit, het karretje staat namelijk al voor je klaar om je te laten zien wat er gebeurt onder de waterspiegel in ons land. Ook kun je tijdens de OnderWaterSafari zien wat er zich allemaal op de bodem van de Waddenzee bevindt. Laat je duikpak ook maar thuis, want nat zul je amper worden. 

That’s me in the corner

In het Historisch Centrum Leeuwarden aan de Groeneweg 1 in de Friese hoofdstad vind je een foto-expositie van Dineke Kaal genaamd That’s me in the corner. Hierin kun je unieke portretten van 23 bekende en onbekende Leeuwarders bewonderen. Kaal is hierbij geïnspireerd door Irving Penn, een Amerikaanse fotograaf. Hij fotografeerde schrijvers, kunstenaars, actrices en muzikanten in een smal decor in de vorm van een nis. Kaal heeft bij haar prachtige expositie in het Historisch Centrum Leeuwarden gebruik gemaakt van dit concept, maar dan dus met foto’s van mensen uit Leeuwarden.

Oog in oog met de oorlog

Het is in 2020 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van de Duitse bezetters. Het Fries Museum toont daarom in samenwerking met Historisch Centrum Leeuwarden, Tresoar en het Fries Film Archief films en foto’s van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding in Friesland. Je kunt deze tentoonstelling nog tot en met 3 januari 2021 bezichtigen. Oog in oog met de oorlog karakteriseert eigenlijk de oorlogstijd in de noordelijke provincie, terwijl het ook perfect aansluit bij het landelijke project van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, ook wel NIOD genoemd, genaamd De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s.