Ritsko van Vliet nieuwe voorzitter Vrienden van Schaaf

LEEUWARDEN - Frans van den Borg heeft het voorzitterschap van stichting Vrienden van Schaaf deze week overgedragen aan de Leeuwarder Ritsko van Vliet.

Nu de prijsvraag van de gemeente Leeuwarden met plannen voor de invulling van Zalen Schaaf doorgaat, vindt Van den Borg het beter om niet als voorzitter aan te blijven. Dit om belangenverstrengeling te voorkomen. Van den Borg, mede-eigenaar van Zalen Schaaf van 1995 tot 2011, heeft een geluidstudio op de bovenverdieping. ,,Ik had altijd de stille hoop dat de prijsvraag niet doorging en dat we in de huidige setting door konden gaan. Maar als straks de Leeuwarder raad uit de plannen een nieuwe exploitant kiest dan is het beter dat een ander in gesprek gaat over samenwerking met Vrienden van Schaaf.”

In juli 2018 richtten Frans van den Borg, Johan Juckers en Simon Ferwerda deze stichting op. Zij wilden Zalen Schaaf behouden als een laagdrempelig cultureel historisch theater. ,,Dat is ontstaan uit nostalgische gedachten, maar wel met het idee dat het anders moest. Dan kan die emotionele binding je wel eens in de weg zitten. We hebben in ieder geval voorkomen dat het pand dicht ging.” Tot 21 juli 2021 ondersteunen de Vrienden de huidige exploitant Bobby Veenstra om Zalen Schaaf draaiende te houden. Vrijwilligers doen het onderhoud en organiseren activiteiten.

Het bestuur van de stichting wilde een nieuwe voorzitter met een groot hart voor Schaaf, iemand die bekend is met het culturele, maatschappelijke en educatieve netwerk van Leeuwarden en een verbinder is. Met dit profiel kwamen zij uit bij Ritsko van Vliet. ,,Ik zat al in het Comité van Aanbeveling en was dus bekend met de situatie. Ik heb ook niet gelijk ja gezegd. Het is een complex dossier. Maar na goede gesprekken met onder andere het bestuur heb ik volmondig ‘ja’ gezegd. Ik hoop dat de programmering voor de oudere doelgroep met een smalle beurs blijft bestaan.” Van Vliet heeft als artiest vaak in het theater op het toneel gestaan. ,,Ja, mijn plakboeken staan vol met Schaaf-optredens. Veel ook met mijn vader. Die hangt nog steeds prominent in de foyer. En vergeet de Super Kumpulans niet voor stichting Amurang. Nee, dit theater heeft een speciaal plekje in mijn hart.” Meedoen met de prijsvraag is geen optie meer. ,,Onze missie sluit goed aan bij de criteria van de prijsvraag. Als de Leeuwarder raad een plan heeft gekozen, gaan wij als Vrienden van Schaaf wel met de geselecteerde exploitant in gesprek. Met drieduizend Vrienden zijn wij een interessante partij om mee samen te werken.”