Leeuwarder Zwaluwen en hoofdtrainer Rietdijk na vijf seizoenen uit elkaar

LEEUWARDEN - CSV de Leeuwarder Zwaluwen en hoofdtrainer Carlo Rietdijk gaan aan het eind van het voetbalseizoen 2020-2021 uit elkaar. ,,Na vijf prachtige jaren hebben we gezamenlijk met Carlo besloten om na dit seizoen afscheid van elkaar te nemen", aldus de club.

,,Voor zowel onze eerste herenselectie als voor Carlo is het tijd voor een nieuwe uitdaging", vertelt voorzitter Gerbrand Busstra. ,,Om met het team opnieuw een stap verder te kunnen zetten gaan we op zoek naar een frisse wind.”

Degradatie en promotie
Carlo Rietdijk werd in het seizoen 2016-2017 hoofdtrainer van de eerste selectie van de Leeuwarder Zwaluwen. Hij had geen gemakkelijke start: zijn elftal, waarin bij aanvang van het seizoen minstens 15 spelers waren vertrokken, moest weer onderaan beginnen en degradeerde prompt naar de tweede klasse. Het seizoen daarop werd op een haar na - Zwaluwen kwam één goal te kort voor het kampioenschap! - de titel gemist en kon er ook in de nacompetitie geen promotie uit worden gesleept. In seizoen 2018-2019 lukte dat wel én glansrijk: Zwaluwen 1 won de titel na een constant seizoen en met een uniek clubrecord (een lange reeks gewonnen wedstrijden) tijdens een uitwedstrijd bij stadsgenoot Blauw Wit ’34, en promoveerde naar de eerste klasse. ,,Dat was echt de kroon op wat ik met het team wilde bereiken", blikt Carlo terug.

Doelen behaald
Met het terugkeren naar de eerste klasse was één van de doelen behaald waarmee Carlo in 2016 van start ging bij de Leeuwarder Zwaluwen. ,,Daarnaast wilden we een eerste selectie opbouwen dat voor het grootste deel uit ‘eigen’ jongens zou bestaan", benoemt Carlo. ,,Ook dat is gelukt: veel van de jongens die nu in het eerste elftal spelen, voetballen al van jongs af aan bij de Zwaluwen.” Carlo had na de promotie graag met het team verder willen bouwen in de eerste klasse. Door corona ligt dit echter dit jaar stil. ,,Dat is ontzettend jammer. Zulke jonge jongens groeien alleen maar door wedstrijden, en dat zit er nu even niet in", zo vervolgt de trainer.

Dubbel
Juist omdat onder Carlo’s leiding zulke goede resultaten zijn behaald met het eerste elftal, geeft het naderende afscheid aan beide kanten een dubbel gevoel. ,,Ik neem zeker met spijt afscheid", vertelt Carlo. ,,Ik kijk met trots en veel plezier terug op vijf superjaren. Ik heb de Leeuwarder Zwaluwen veel te danken. Ik heb mij hier mogen ontwikkelen als trainer. Ik ben een echte clubman geworden en zal altijd betrokken blijven bij de Zwaluwen.” Gerbrand sluit daarbij aan: ,,Carlo ligt niet alleen goed binnen de spelersgroep, maar ook bij de jeugd. Hij geeft regelmatig clinics aan onze jongste voetballers en dan straalt het plezier ervan af, bij zowel Carlo als de kinderen. Dat is prachtig om te zien. Wij zijn Carlo zeer erkentelijk voor alles wat hij bij de Zwaluwen heeft gedaan. Hij is een prima trainer.”

Eigen weg
Desondanks beamen beide mannen dat het goed is om nu een volgende stap te zetten. Vijf jaar hetzelfde team trainen is – zeker in de stad – best lang, weet Carlo. ,,Het is ook voor mij tijd voor een nieuwe uitdaging, een nieuwe impuls. Het is goed dat ieder zijn eigen weg gaat.” Ook Gerbrand benoemt dit: ,,We willen voorkomen dat de routine erin slijt. Een trainer met een ander karakter kan weer een frisse wind door het team laten waaien.” Het is nog niet bekend wie de nieuwe hoofdtrainer van de Leeuwarder Zwaluwen wordt. Carlo Rietdijk zal de komende periode gebruiken om zijn loopbaan als trainer een mooi en ambitieus vervolg te geven. ,,Ik ben gedreven en gemotiveerd om na dit seizoen aan de slag te gaan bij een club waar nieuwe kansen liggen en waar ik mijn ervaring en kennis kan en mag delen.”