Vrijwilligers maken Leeuwarden!

LEEUWARDEN - Maandag 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag. Een uitgelezen kans voor vrijwilligersorganisaties om vrijwilligers te bedanken voor hun inzet. Dat kan dit jaar helaas niet met een fysiek feestje of uitstapje. Een mooi gebaar is een cadeautje of een kaartje met een compliment.

,,Het is zo leuk om verrast en gewaardeerd te worden”, gaf een vrijwilliger vorig jaar aan na het ontvangen van een kaart.

Ondanks de beperkingen die corona met zich meebrengt laat Vrijwilligerswerk Amaryllis deze dag zeker niet ongemerkt voorbij gaan. Net als voorgaande jaren worden vrijwilligersorganisaties ondersteunt met diverse PR activiteiten en (digitaal) materiaal om de vrijwilligers nog eens extra te bedanken. ,,We zijn zo blij met deze actie, want hiermee kunnen we op een eenvoudige en kosteloze manier onze waardering uiten aan onze vrijwilligers”, aldus één van de deelnemende vrijwilligersorganisaties.

De actie is een voorproefje op 2021: het nationaal jaar vrijwillige inzet. Daarin worden landelijk, maar vooral ook lokaal, diverse activiteiten georganiseerd die bijdragen aan de waardering én het betrekken van meer en nieuwe mensen bij vrijwillige inzet. Want vrijwilligers verdienen het om niet alleen op 7 december maar juist het hele jaar door ondersteunt en gewaardeerd te worden. ,,Momenteel zijn we ons druk aan het voorbereiden op het nationaal jaar. De inwoners van de gemeente Leeuwarden zullen ons de komende tijd zeker regelmatig tegenkomen", aldus Roos van der Meer van Vrijwilligerswerk Amaryllis.

Maar liefst 58 procent van de volwassen bevolking in Friesland doet vrijwilligerswerk. Nergens in Europa ligt het percentage zo hoog als in onze provincie. Iets waar we ontzettend trots op mogen zijn. ,,De actie is een blijk van waardering voor deze vrijwilligers. Voor de inwoners van de gemeente die nog niet bekend zijn met vrijwilligerswerk is het wellicht een eerste stap om zich juist te gaan verdiepen in de vele mogelijkheden. Want ook in deze bijzondere tijd zijn die er zeker”, laat Roos weten.