Maak financiële ouderenmishandeling bespreekbaar

LEEUWARDEN - Marco van der Zwaag is bewindvoerder en eigenaar bij RegioBewind BV in Kollum. RegioBewind BV is één van de partners van de Werkgroep Veilig Ouder Worden Leeuwarden. De werkgroep strijdt tegen financieel misbruik van ouderen.

Marco: ,,Wij hebben veel verschillende cliënten waarvoor we het geld beheren. Dit zijn cliënten in alle leeftijden. Veel juridische, administratieve en geldzaken gaan via internet. Niet iedereen kan daar goed mee omgaan. Jongeren, maar vooral voor ouderen, alleenstaanden en mensen die met een ziekte te maken krijgen, wordt het steeds lastiger om hun eigen zaken te regelen en bij te houden. Zij worden afhankelijk van anderen. In de meeste gevallen gaat dat goed, maar er is een kans dat de ‘hulpverlener’ deze afhankelijkheid misbruikt. Wij beheren de rekeningen van onze cliënten. Op de beheerrekening komen de inkomsten binnen en de rekeningen worden betaald. Daarnaast is er een leefgeldrekening. De cliënt heeft een bankpas van de leefgeldrekening. Van het geld op de leefgeldrekening kan de cliënt boodschappen doen."

De Rechtbank bepaalt of iemand onder bewind komt, bijvoorbeeld door schulden of door geestelijk onvermogen, en benoemt een bewindvoerder. De bewindvoerder moet ieder jaar verantwoording afleggen aan de Rechtbank.

,,Een cliënt van ons, die vanwege eigen schulden onder bewind was gesteld, vroeg ons regelmatig om extra geld. Op een gegeven moment merkten wij dat ze daar een aantal weken niet meer om gevraagd had. Bij het betalen van de rekeningen zagen we dat het saldo van de Leefgeldrekening rond de €1000,- was. Er was een aantal keren geld bijgeboekt door dezelfde persoon. Wij hebben de cliënt gevraagd van wie het geld kwam. Het bleek vanaf de rekening van de moeder van onze cliënt te komen. En bij doorvragen bleek dat de pinpas van moeder in bezit was, want haar boodschappen moesten gedaan worden, en de pincode was daardoor bekend. Als iemand de bankpas en pincode weet dan is het heel gemakkelijk om de app van de bank te downloaden op de telefoon en overboekingen te doen. Onze cliënt zag dat moeder wel wat geld overhield. Onze cliënt had eigenlijk een andere fiets en een winterjas nodig en dacht dat moeder het niet zou merken, want de boodschappen werden altijd keurig gehaald en betaald."

De bewindvoerder beheert alle inkomsten, betalingen en schulden van de cliënt. Daar mag een cliënt niet zelf over beslissen. Doordat de cliënt van heel weinig geld moest leven was in dit geval de verleiding te groot om iets over te boeken. Moeder werd afhankelijk van haar kind en durfde er niets van te zeggen toen ze er toch achter kwam.

,,We hebben gesprekken gehad met onze cliënt en de moeder. Het bleek dat moeder niet meer haar eigen administratie en bankzaken kon regelen. Er was al een tijdje geen post meer geopend en rekeningen bleven onbetaald. Er is voor moeder eveneens bewind aangevraagd om nog meer problemen te voorkomen. Ook voor mensen die het zelf niet meer kunnen, kunnen wij de administratie beheren. Een bewindvoerder mag de financiën van een cliënt beheren tot aan het overlijden. Vaak wordt er door de familie ook een beroep gedaan om de financiën te regelen na overlijden. Ook dan kan ons kantoor belangrijke ondersteuning bieden."

Mocht u een probleem hebben met uw financiën of heeft u een signaal voor een mogelijke financiële ouderenmishandeling? Blijf er niet mee rondlopen, maar maak het bespreekbaar. Bel een bewindvoerder, bank, notaris, het wijkteam van uw Gemeente, of bel met Stichting Veilig Thuis. Meer informatie via de website: veiligthuis.nl.