Doorloper | Het leven van anderen lichter en leuker maken

LEEUWARDEN - Erna Dalemans (53) droomde als kind van een carrière als actrice. Ze was tien jaar lang als Cliniclown actief en is sinds kort voor haarzelf begonnen als Clown Heppie. Dat en meer en deze Doorloper.

Een relatie?
Ik ben zestien jaar zielsgelukkig gehuwd met Gerard Jansma. Hij is echt het juiste dekseltje op mijn potje. Ik kan me geen lievere en betere man wensen dan hem. Samen hebben we zeven jaar lief en leed gedeeld met pleegzoontje Djylano. Hij woont nu elders, maar hij blijft voor altijd onze allerliefste schat.

Wat ik vroeger altijd wilde worden:
Van kind af aan droomde ik van een carrière als actrice. Omdat dit voor mijn ouders geen optie was, overwoog ik om het onderwijs in te gaan als docente Engels en Nederlands. Uiteindelijk ben ik een SPH opleiding gaan volgen en heb ik jarenlang gewerkt als activiteiten- en groepsbegeleider bij kinderen, volwassenen en bejaarden.

Ik werd uiteindelijk:
Ik heb veel theateropleidingen gevolgd en bleek de lach aan mijn kont te hebben hangen. Ik vond het heerlijk om met mijn spel mensen vreugde en plezier te bezorgen. Dus toen ik rond mijn dertigste een workshop clownerie volgde, zag ik eindelijk het grote licht: Ik ben een clown, dit is waar ik voor in de wieg ben gelegd. Tien jaar lang heb ik al spelende mezelf het vak eigen gemaakt en daarna heb ik tien jaar met veel liefde en plezier als Cliniclown gewerkt. Sinds oktober 2020 ben ik weer voor mezelf begonnen als Clown Heppie.

Wat maakt mijn beroep speciaal:
Mijn grootste drijfveer is zorgen voor 'een blij hart'. Het leven van anderen lichter en leuker maken door ze heerlijk te laten lachen, is het mooiste wat er is.

Hoogtepunten in mijn leven zijn er genoeg, maar wat er echt uitspringt:
Op dit moment ben ik helemaal in de wolken van 'Heppie’s Koektrommel', mijn eigen koffiehuisje. Vanaf 2021 ga ik daar als Clown Heppie gezinnen met een ziek kind of familielid ontvangen voor een interactieve theatervoorstelling met muziek, zang en dans en natuurlijk veel humor. In bepaalde gevallen ga ik bij het gezin zelf op bezoek met mijn koffiekarretje voor een showprogramma op maat afgestemd. Op 12 december ontvang ik mijn eerste gasten tijdens een try-out. Daar kijk ik enorm naar uit.

Mijn favoriete hobby / sport / vrijetijdsbesteding:
Als kind hield ik altijd al van opstel schrijven, en als jong volwassene schreef ik mijn eerste bundel met kindergedichten. Ik volg nu een thuisstudie Kinderverhalen Schrijven omdat ik een reeks kinderboeken wil gaan schrijven over de avonturen van Clown Heppie. Onlangs heb ik dertien supervrolijke kinderliedjes geschreven en dat heeft geresulteerd tot een CD genaamd 'Happy met Heppie'. Guido de Roos van Acta Theater én Muziek heeft de geweldig rijke muziek gecomponeerd en zijn vrouw Gea Struiksma verfraaide met haar frivole zangstem samen met mij alle liedjes tot 1 vreugdevol geheel. Binnenkort zal er via YouTube een grappige videoclip te zien zijn waarop Clown Heppie een liedje zingt dat op de CD staat: 'Hey Heppie'. Ik hoop daarmee de 'coronazorgen' te verdrijven en in vele huiskamers een klaterende lach te laten klinken.

Leeuwarden is voor mij:
De stad waar ik mijn lieve man heb leren kennen. Hij is zelf een geboren en getogen Leeuwarder en via hem heb ik echt van deze stad leren houden met al zijn leuke eettentjes, authentieke straatjes en culturele activiteiten.

Het allermooiste van Leeuwarden is:
De fontein met de twee kinderhoofdjes bij het station. Elke keer als ik er langskom, kijk ik ernaar. Ze roepen door hun eenvoud en stille kracht een mooie ontroering bij mij op.

Als ik niet in Leeuwarden woonde, dan:
Ik hoop nog lang te kunnen blijven wonen in ons heerlijke huisje in Goutum en zie geen enkele reden om daar weg te gaan. En zolang het maar met Gerard samen is en in een huis met veel licht en veel groen erom heen, wil ik overal wel wonen.

De mooiste film die ik ooit zag:
The unbearable lightness of being, naar het boek van Milan Kundera. Wat een bijzondere film is dat!

Welk programma (show, quiz, nieuwsprogramma, etc) moet terug op televisie:
Grappige films om nog eens heerlijk te kunnen lachen, zoals met de Amerikaanse komiek Danny Kaye en De Dikke & de Dunne. En ze mogen van mij alle shows van Toon Hermans weer ten tonele brengen. Wat heb ik in mijn jeugd altijd van die man genoten op TV!

De leukste bekende Nederlanders:
Vanzelfsprekend zijn dat voor mij Toon Hermans, Herman van Veen, en Andre van Duin. Dat zijn zulke mooie clowns! En Mini en Maxi vind ik het meest komische en getalenteerde duo van Nederland. Ik wou dat ik kon wat zij kunnen.

De meest irritante BN’ers:
Artiesten zoals Bert Visser en Hans Teeuwen zijn me net wat te druk en te schreeuwerig, maar ik gun ze het publiek die daar wel van houdt.

Het eerste wat ik doe als ik thuiskom:
Is dankbaar zijn dat ik weer veilig thuis ben en dat bekroon ik met een kus aan mijn liefste. En onze poes Fien krijgt ook een aai over haar bolletje.

Maak me wakker voor:
Een grote zak Belgische friet met mayonaise en stoofvlees uit een echt Belgisch frietkot. Zoooo lekker! En dan mag je wat mij betreft zelfs nog mee komen eten. Die Belgische bourgondische insteek mis ik het meest van alles uit mijn vaderland.

De laatste keer dat ik nog eens hard heb gelachen is:
Ik kan zo hard lachen om mijn eigen stommiteiten. Als ik voor de zoveelste keer weer de bezemkast opentrek (als we ergens op bezoek zijn) in plaats van de deur naar de gang (als we weer naar huis gaan), dan liggen mijn man en ik heerlijk in een deuk van het lachen.

Meer over mij (mijn zaak, beroep) weten:
Gun jij jouw gezin een paar uurtjes vrolijkheid en totale ontspanning om alle zorgen even te vergeten? Heb dan nog even geduld en breng begin 2021 zeker een bezoekje aan mijn website (is nu nog in de maak) www.Heppieclown.nl of doe alvast een belletje voor meer informatie: 06 51317898.

Wilt u individueel of als groep meedoen aan deze rubriek? Mail dan naar redactie.hah@ndcmediagroep.nl of doe een belletje naar 0641954610.