Stichting Sta Op Voor Kinderen opent kringloopwinkeltje

LEEUWARDEN - De stichting is opgericht door vrijwilligers die eerder voor een andere kinderhulporganisatie werkten. Deze organisatie verhuisde echter uit Leeuwarden. De vrijwilligers wilden verder met hun werk voor kwetsbare kinderen en richtten daarom zelf een stichting op.

Stichting Sta Op Voor Kinderen (afgekort: SOVK) is gevestigd binnen 'De Doas' aan de Floris Versterstraat 3.

Voorzitter Gesina van der Pols (48): ,,We hadden inmiddels een heel netwerk opgebouwd om kwetsbare kinderen en gezinnen te kunnen ondersteunen. Het zou zonde zijn geweest om dat niet meer te gebruiken. Bovendien geeft het vrijwilligerswerk ons veel voldoening. Het is voor veel vrijwilligers ook een belangrijke dagbesteding, zo worden er bijvoorbeeld doppen en kleding gesorteerd en is er iemand die fondsen werft. Ook wordt huisraad gebracht en dat krijgt een plek in de nieuwe kringloopwinkel. Met de inkomsten worden projecten in Nederland, Roemenië en de Dominicaanse Republiek - gericht op kwetsbare kinderen en gezinnen - ondersteund. Er zijn ongeveer 17 vrijwilligers betrokken bij SOVK. We hebben een ruimte in de oude ambachtsschool in de Floris Versterstraat. Deze locatie is heel geschikt voor een kringloopwinkeltje. Voor het vullen van dit winkeltje krijgt de stichting huisraad van opruimbedrijf ‘Richard Ruimt Op’. Richard ontruimt woningen in Leeuwarden en omstreken, waarna hij de goederen doneert aan SOVK."

Oude metalen
De stichting zamelt oude metalen in: zo’n 500 kilo per maand. Het ijzer komt voor een deel van de kroondoppen, deze worden wekelijks met de knalgele bakfiets opgehaald bij horecagelegenheden in de binnenstad van Leeuwarden. Vanwege de coronacrisis staat dat stil. Coby van der Leeuw (44), een vrijwilliger die doppen sorteert haalt enthousiast een mooie herinnering aan uit betere tijden: ,,Tijdens CH2018, de achtste dag, hebben we geprobeerd een gigantisch koord met doppen vanaf de Oldehove te laten vieren. Helaas brak het koord, maar de actie was toch goed genoeg om in het Guiness Book of Records te komen."

Schoenendoosactie
Gesina: ,,De schoenendoosactie werd dit jaar ondersteund door kinderen uit Deinum, podiumschool (ook in ‘De Doas’ gevestigd) en gezinnen uit Leeuwarden. De 125 gevulde schoenendozen zijn bestemd voor basisschoolkinderen in Roemenië. Hierin zit een tandenborstel, tandpasta, een pen, papier en liniaal, maar ook een speelgoedje en een knuffeltje, een sjaal en muts. De doos is niet alleen bedoeld om de hygiëne en om het schoolgaan te bevorderen, maar tevens om een beetje liefde en warmte te geven. Ditzelfde initiatief wordt ook in de Dominicaanse Republiek toegepast in samenwerking met stichting Tienda Caraballo, maar dan met broodzakken (die na transport gevuld worden met ‘schoenendoos spulletjes)."

Kinderen in de koude winter
Gesina gaat verder: ,,Sta Op Voor kinderen organiseert een boodschappenactie. Vanwege corona zamelen we nu houdbare boodschappen in bij onze kringloopwinkel. De Roemeense winters zijn erg koud (-25 graden soms) en op het platteland is geen werk te vinden. Met de boodschappenactie ondersteunt SOVK gezinnen in het dorpje Deaj in samenwerking met stichting Romana. Houdbare boodschappen kunnen nog tot 7 december bij de stichting ingeleverd worden."

Sta Op Voor Kinderen wil naar school gaan stimuleren, zodat kinderen een vak kunnen leren en in de toekomst in hun onderhoud kunnen voorzien. Kinderen een duwtje in de rug te geven zodat ze zich kunnen ontplooien. Mooi voorbeeld is Anne-Marie (21 jaar), die in Roemenie woont. Haar ouders waren al jong gescheiden en haar moeder liet haar met haar zusje alleen omdat ze geen geld had om voor hen te zorgen. Gelukkig bekommerden Nederlandse families zich om hen. Daar was ze erg dankbaar voor. Anne Marie haar droomwens is tandarts worden en ze is inmiddels al in opleiding. Op haar beurt helpt ze ook weer kinderen en gezinnen die het moeilijk hebben.

Steun SOVK
Heeft u huisraad, oud ijzer, kleding of houdbare etenswaren? U maakt er de stichting blij mee. Financiële donaties zijn natuurlijk ook van harte welkom. Kijk voor meer informatie op de website: www.staopvoorkinderen.nl.

Tekst: Jantsje Walstra