Op luchtige manier naar anderhalve meter kijken

LEEUWARDEN - De gemeente Leeuwarden benaderde Van Ravesteijn Theater in het voorjaar om een alternatieve manier te bedenken om mensen te wijzen op de afstand van anderhalve meter. Het moest niet belerend zijn of met een strenge vingerwijzing, maar vooral een glimlach opleveren.

Inmiddels zijn de anderhalve meter acts in het centrum van de stad een bekende verschijning op de vrijdagen en zaterdagen. Het winkelende publiek wordt geconfronteerd met dravende paarden, flanerende jurken, dolende lampenkappen en een coronataxi voor wie veilig vervoerd wil worden.

,,Opvallend is dat veel mensen hun mening willen geven over de coronacrisis, maar dat is niet het doel van de acts", aldus de bedenker, Jan-Dirk van Ravesteijn. Het gaat er vooral om, om op een luchtige manier naar de anderhalve meter te kijken, en te laten zien hoe groot dat eigenlijk is.

De spelers acteren daarom voornamelijk non-verbaal. Van Ravesteijn krijgt vaak de vraag: "Waar is dit voor?",  maar het publiek mag dit zelf invullen. Sommigen zien het als straattheater of verrassing voor het publiek. Maar als ze het meerdere keren hebben aanschouwd, zie je ze denken. ,,Ze ontdekken het verband tussen de acts en dan valt het kwartje. En men ziet hoe groot de afstand van anderhalve meter precies is, want dat is best veel. Kijk maar naar de jurken. Deze hebben een doorsnede van drie meter en nemen soms de hele stoep in beslag", zo besluit Van Ravesteijn.