Doorloper | Hele jaar door zwemmen in buitenwater

LEEUWARDEN - Je hebt het misschien weleens gezien of erover gehoord. Mensen die zwemmen in koud buitenwater. Wie zijn deze mensen? Wat beweegt hen dit te doen? De Huis aan Huis heeft twee buitenzwemmers gevonden die in deze Doorloper graag tekst en uitleg geven over hun passie.

Wie wij zijn:
Elbrich de Haan (29) en Joska Marrit (31), woonachtig in Leeuwarden en als (yoga)docent en trainer werkzaam in de sport- en het recreatieonderwijs. Wij vinden dat een goede gezondheid bijdraagt aan een gelukkiger leven met minder zorgen.

Wat ik vroeger altijd wilde worden:
Elbrich: Van jongs af aan heb ik altijd al docent willen worden. Lesgeven is één van mijn grootste passies, waarbij plezier, beweging en dingen leren mijn drie kernfactoren zijn.

Mijn favoriete hobby / sport:
Elbrich: Naast zwemmen en bootcamp is een andere grote hobby van mij judo. Ik ben al jaren te vinden op de tatami van Sportschool de Leeuw. Eén van de hoogtepunten uit mijn leven was dan ook in 2018, toen ik na lang ervoor te hebben getraind eindelijk de zwarte band haalde. Een levenslange droom werd hiermee waargemaakt.
Joska: Natuurlijk yoga! En dan met name ontspannende vormen als yin yoga zijn mijn favoriet. Bewegen is onmisbaar in mijn leven, ik zie dit als mijn medicijn en wil dit graag verspreiden over de rest van de wereld. Naast yoga ben ik gepassioneerd duiker en doe ik graag aan interval training. Alles voor verwondering, bewustzijn, energie, kracht, conditie en souplesse.

Hoogtepunten in mijn leven zijn er genoeg, maar wat er echt uitspringt:
Joska: De reizen die ik heb gemaakt! Helemaal alleen, bewapend met mijn backpack ben ik low-budget gaan reizen door Oceanië en Azië. Vooral Azië, met haar fijne inwoners, heeft mijn hart betoverd.

Wat mijn beroep speciaal maakt:
Joska: Dat ik anderen door middel van yoga mag ondersteunen op hun pad naar een prettiger en gezonder leven. Hun ervaringen, de ontwikkelingen die zij doormaken, de emoties die soms opkomen, blokkades die vervagen, zien dat ze de kracht vinden om anders met dingen om te gaan. Dat is wat mij energie geeft. Dat is waarvoor ik het doe. Het is mijn missie de wereld een stukje mooier en liefdevoller te maken, te beginnen bij het individu.

Waarover zou meer gesproken moeten worden:
Elbrich: In de sport zou er meer gesproken moeten worden over wat sport mentaal met je doet, en alle gezondheidseffecten die het met zich meebrengt. Het valt mij op dat het veel mensen vooral om het uiterlijk te doen is. En natuurlijk, een atletisch, afgetraind lichaam is prachtig, maar dat moet niet de hoofdreden zijn waarom iemand sport.
Joska: Gezondheid, ademhaling, beweging, bewustzijn, voeding, een holistische aanpak.

Gedeelde passie:
Naast ons werk delen wij met een vriendengroep een passie; het hele jaar door zwemmen in buitenwater. We zijn gestart tijdens de COVID-19 uitbraak om lekker te blijven bewegen in de frisse lucht, sociale contacten te behouden en een goede reden te hebben om de deur uit te gaan. Fantastische bijkomstigheid is dat we op deze manier onze gezondheid een boost geven. Door buitenzwemmen voel je je vitaler en kun je makkelijker omgaan met tegenslagen. En hoe leuk is het om in deze tijden met veel plezier en zonder verplichtingen actief bezig te zijn?!

Gezondheidsvoordelen buitenzwemmen:
Naast de kick die het geeft om in het koude water te springen, heeft het ook behoorlijk wat wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen. De belangrijkste hebben wij voor jou op een rij gezet:
- sterker immuunsysteem
- betere doorbloeding
- verminderde kans op hart- en vaatziekten
- meer bruin vet (verbeterde interne thermostaat en afvallen)
- verhoogt metabolisme (stofwisseling)
- aanmaak noradrenaline (natuurlijke antidepressiva)
- maakt mentaal krachtiger
- maakt fysiek krachtiger en verbetert je sportprestaties
- bewustwording. Van je gezondheid, ademhaling en de sensaties in je lichaam

Elbrich: Wat erg opmerkelijk is bij het winterzwemmen, is dat mensen vaak bijzonder reageren. Ongevraagd foto’s van je maken, applaudisseren, duimpjes omhoog of even een aanmoediging. Vorige week tijdens het zwemmen liep een man langs die gebaarde naar andere mensen dat ik helemaal gek was. Toen ik hem vroeg of hij dat gebaar maakte, begon hij zich gelijk te verontschuldigen: ,,Sorry, ik gebaarde inderdaad dat je gek was, maar wel op een positieve manier!”

Ons motto:
Je gezondheid heb je zelf in de hand. Wat kunnen wij doen om, samen met jou, te werken aan jouw gezondheid en vitaliteit?

Onze belangrijkste taak (uitdaging):
Het is onze missie om mensen bewust te maken van hun gezondheid. Op een gemoedelijke manier. Wij zijn ervan overtuigd dat beweging, ademhaling en koude-training bijdragen aan een goede gezondheid. Daarbij biedt beweging ook een positieve afleiding op de heftige pandemie waar we momenteel inzitten en reduceert het stress.

Hoe jij kunt meedoen ten tijde van COVID-19:
Wij werken in deze tijd extra aan een goede gezondheid, van die van anderen én ons zelf. Hierbij houden we de COVID-19 maatregelen in acht. Om deze reden is het nu lastig om in groepen samen activiteiten te ondernemen. Wij hopen jou met dit verhaal te inspireren om zelf een duik in het water te nemen. Je zult versteld staan hoe heerlijk verfrissend het is en wat voor kick het geeft; zowel mentaal als fysiek!

Ons advies luidt:
Houd het veilig. Dit kun je doen door het te bespreken met je huisarts, het rustig op te bouwen, te luisteren naar jouw lichaam en je bewust te zijn van jouw ademhaling. Koude-training is absoluut geen wedstrijd! Ben je geïnteresseerd geraakt in wie wij zijn en wil je samen met ons werken aan jouw gezondheid? Dat kan! Elbrich is sportdocente in diverse kracht- en conditiesporten, waaronder bootcamp. Joska is yogadocente bij Yoga met Joska, gespecialiseerd in bedrijfsyoga en 1 op 1, 1 op 2 yogabegeleiding. Wij bieden bootcamp en/of yogabegeleiding aan, alleen of in tweetallen. De bootcamp geven wij heerlijk in de frisse buitenlucht. De yoga is te boeken in je eigen woonkamer. En wie weet duiken we daarna het water in.

Meer informatie:
Je kunt contact met ons opnemen via letzmovept@gmail.com (Elbrich) en via info@yogametjoska.nl (Joska). Of volg Yoga met Joska op Insta en FB. Hier kun je meer lezen over onder meer buitenzwemmen.

Wilt u individueel of als groep meedoen aan deze rubriek? Mail dan naar redactie.hah@ndcmediagroep.nl of doe een belletje naar 0641954610.